La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moody’s critica el suport legal als hipotecats

- BARCELONA Redacció

L’agència de qualificac­ió de riscos Moody’s va advertir ahir que la llei catalana d’Emergència Habitacion­al aprovada al juliol podria dissuadir les inversions dels fons que compren paquets de deute bancari amb garantia immobiliàr­ia a Espanya.

Moody’s argumenta que la nova llei permetrà als propietari­s dels habitatges reduir les hipoteques si s’assabenten que els seus préstecs han estat venuts a inversors immobiliar­is amb un descompte respecte al deute pendent, la qual cosa provocaria una pèrdua potencial per a aquests inversors. “Sota la nova llei, les firmes de capital risc i els fons que compren préstecs amb alts descomptes podrien perdre el seu benefici. Si un banc ven el préstec a un tercer a un preu més baix que el saldo viu del préstec, el deutor pot alliberar-se del deute mitjançant el pagament al tercer del mateix preu”, va assegurar l’agència. Moody’s alerta que, fins i tot si el fons titulitza després el deute pel seu valor nominal, existeix el risc que el creditor pugui rescatar la seva hipoteca pagant el mateix preu que el tercer va pagar, la qual cosa suposaria una pèrdua per al fons de titulitzac­ió d’actius.

Moody’s reconeix que hi ha ja una disposició similar a la catalana en el Codi Civil espanyol, però assegura que la nova llei del Parlament català és “més àmplia” en el seu abast i menys “costosa” quant als criteris per a l’exercici d’aquest dret per part del deutor. Tot i això, l’agència reconeix que a la pràctica serà difícil que els hipotecats esbrinin si poden beneficiar-se de la llei a causa de la falta de transparèn­cia de les entitats financeres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain