La Vanguardia (Català-1ª edició)

Borges treu els fruits secs a borsa

El grup de la família Pont ampliarà capital en la seva divisió cotitzada Nuts i sol·licitarà ser al mercat continu

- MAR GALTÉS Barcelona

Borges Internatio­nal Group, el grup empresaria­l propietat de la família Pont, especialit­zat en la producció i comerciali­tzació de fruits secs i olis amb seu a Tàrrega, finalment sortirà a borsa per finançar la seva expansió. Tot i això, la decisió, assolida després d’un procés de diversos anys en el qual el grup ha reestructu­rat tots els seus negocis al voltant de tres àrees d’activitat, s’ha pres de forma parcial i mitjançant una drecera. Això significa que Borges traurà a cotitzar només la seva divisió Agricultur­al & Industrial Nuts, que representa poc menys d’un terç del volum de vendes del grup. De fet, Nuts ja té un peu a la borsa: una de les sis societats que s’han fusionat per constituir aquesta divisió és Agrofruse, cotitzada al segon mercat de la Borsa de Madrid des del 1987, i que s’ha convertit en la capçalera de Borges Agricultur­al & Industrial Nuts. El canvi de denominaci­ó social es va comunicar a la CNMV dissabte passat.

Ahir dilluns, Borges va tornar a dirigir-se a l’autoritat borsària per comunicar un acord per realitzar una ampliació de capital en la seva divisió Nuts i posteriorm­ent sol·licitar l’admissió a negociació de les seves accions al mercat continu “quan les condicions de mercat així ho aconsellin”.

L’ampliació de capital serà d’1,127 milions d’accions noves amb un valor nominal de 3,01 euros cadascuna; tot i això, la prima d’emissió s’haurà de decidir en la junta extraordin­ària d’accioniste­s convocada per al 16 de febrer.

Segons la informació remesa per Borges a la CNMV dissabte, el valor patrimonia­l de l’empresa és de 12,4 milions d’euros, dels quals el 94% són atribuïble­s als accioniste­s de la societat matriu Borges Agricultur­al & Industrial Nuts SA. Aquesta xifra equival a 14,68 € per acció (4,87 vegades el seu valor nominal de 3,01 euros per acció). A

L’empresa preveu passar de 1.300 a 3.800 hectàrees gestionade­s d’ametllers, nogueres i pistatxos

data 30 de novembre del 2015 (quan el consell de Borges va aprovar el canvi de denominaci­ó social d’Agrofruse) l’acció cotitzava a 15,75 euros, preu que s’ha mantingut fins ara. Amb aquesta xifra com a referència, l’ampliació de capital d’un milió d’accions permetria captar més de 17 milions d’euros.

Ahir no va ser possible que cap responsabl­e de Borges expliqués la seva estratègia d’expansió i de finançamen­t més enllà de la nota remesa a la CNMV. El pla d’expansió de Nuts preveu augmentar les actuals 1.300 hectàrees de cultius que la companyia gestiona a Espanya i els Estats Units amb 2.500 hectàrees més en els propers cinc anys, preferentm­ent d’ametlles, també nous i pistatxos, i ubicades a Espanya i Portugal. Borges Nuts ja ha comprat recentment 87 hectàrees i està negociant arrendar o comprar 750 hectàrees més.

De les 35.130 tones de fruits secs processade­s per Borges Nuts en l’últim exercici, el 47,8% correspon a ametlles, un 10,4% a nous, i un 1,4% a pistatxos. El 40% restant són altres fruits secs i snacks.

La sortida a borsa és una opció que plana sempre en l’horitzó de les empreses en creixement, però que molt poques companyies familiars acaben elegint com a solució. Borges Internatio­nal Group és propietat de quatre branques de la tercera generació de la família Pont (els tres germans Antonio, Josep i Ramon Pont Amenós i el seu cosí Pont Grau). Fundat el 1896, l’última memòria del grup valorava els actius de l’empresa en 504 milions, amb un patrimoni net de 121 milions. El president del grup és Ramon Pont i Josep Pont n’és el conseller delegat.

 ?? ARXIU ??
ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain