La Vanguardia (Català-1ª edició)

Atemptat contra la policia al cor europeu d’Istanbul

Un cotxe bomba en una parada d’autobusos causa 11 morts i 36 ferits

- ISTANBUL Redacció i agències

Istanbul va viure ahir el seu tercer atemptat des de començamen­ts d’any, aquesta vegada en ple Ramadà. Almenys 11 persones van morir i 36 més van resultar ferides per l’explosió d’un cotxe bomba al pas d’un autobús policial al centre històric.

L’atemptat es va produir a les 8.40 hores del matí, quan el vehicle amb els agents circulava prop d’una parada pública d’autobusos al barri de Beyazit Vezneciler, a la part europea de la metròpoli i a prop de la Universita­t d’Istanbul i del Gran Basar. Tampoc no queda gaire lluny del barri turístic de Sultanahme­t, on el 12 de gener d’aquest any un suïcida de l’Estat Islàmic (EI) es va fer esclatar i va matar 10 persones, entre elles vuit alemanys. El 19 de març, un altre suïcida va provocar quatre víctimes al carrer Istiklal, una de les avingudes comercials més freqüentad­es de la ciutat. L’amenaça terrorista que plana sobre Turquia continua ferint el turisme en plena temporada alta.

En l’atac d’ahir, la bomba va explotar per control remot des d’un cotxe llogat, i les autoritats van detenir quatre persones relacionad­es amb el vehicle.

Encara que ningú no se n’ha adjudicat la responsabi­litat, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i alguns analistes de mitjans de comunicaci­ó en van responsabi­lit- zar ràpidament el Partit dels Treballado­rs del Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda de Turquia, per la tipologia i la forma del crim.

“Van dir que cometrien atemptats a les grans ciutats. Hi està relacionat, això? Sí, atempten en qualsevol lloc. Els terroriste­s no dormen”, va assegurar Erdogan a la premsa després de visitar diversos ferits en un hospital d’Istanbul.

Al març, un atemptat suïcida amb cotxe bomba del grup armat Falcons per la Llibertat del Kurdistan (TAK, per les sigles en kurd) prop d’una parada d’autobusos urbans a Ankara va causar 37 morts i més d’un centenar de ferits. Aquest grup va reivindica­r també un atemptat al febrer con- tra un comboi militar al centre de la capital del país, comès amb un cotxe bomba, que va causar 28 morts, la majoria militars. El grup armat es presenta com una escissió radical del PKK, i s’ha atribuït diversos atacs i atemptats contra civils des de l’any 2004.

La bomba va explotar davant d’un hotel de cinc estrelles que, per sort, era buit. Els danys causats són considerab­les, incloenthi la històrica mesquita de Shehzade Pasha. Segons les autoritats, set de les víctimes eren policies.

“Els atemptats tenen per objectiu aquells que treballen per la seguretat de la gent. Lluitarem contra el terrorisme fins al final”, va afirmar Erdogan.

Erdogan culpa la guerrilla kurda del PKK, que s’ha atribuït diversos atacs des del 2004

 ??  ?? Bombers i policies treballen al lloc de la bomba, que va esclatar en una hora punta del matí
Bombers i policies treballen al lloc de la bomba, que va esclatar en una hora punta del matí
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain