La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Diputació desposseir­à Franco dels seus títols

La revisió dels arxius permet descobrir que distincion­s com la de fill adoptiu de la província de Barcelona continuen vigents

- RAMON SUÑÉ Barcelona

Fill adoptiu de la província de Barcelona, Medalla d’Or de la província de Barcelona i Creu Llorejada de Sant Ferran. Són tres distincion­s i reconeixem­ents que la Diputació de Barcelona va atorgar els anys 1939 i 1950 a Francisco Franco i que a mitjan 2016 continuen vigents. Per això, en plena efervescèn­cia del procés de revisió històrica de la simbologia i els records del franquisme, el govern de la corporació que presideix l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, la convergent Mercè Conesa, proposarà a tots els grups polítics representa­ts en aquesta institució de revocar els acords que al seu dia van propiciar que el dictador rebés aquests honors. Ell i una vintena d’alts càrrecs del seu règim que, segurament perquè ningú no se n’havia adonat, mantenien oficialmen­t distincion­s com la Medalla d’Or i Plata de la província de Barcelona i la Creu de Sant Jordi.

Fins ara la Diputació de Barcelona només havia desposseït Francisco Franco d’una de les diverses distincion­s que aquesta institució, en plena dictadura, li havia atorgat. Concretame­nt, el juliol del 2009, la corporació va deixar sense efecte l’acord del juliol del 1966, que va designar el militar colpista fill predilecte de la província de Barcelona.

La presidenta Mercè Conesa va encarregar la revisió dels acords d’aquella època per saber quins continuen vius. La situació s’assembla a la que s’està donant en diversos municipis de les Terres de l’Ebre i a la que es podria donar en molts altres ajuntament­s de pobles i ciutats catalans que aquests dies s’han decidit per fi a revisar els seus arxius.

La intenció de Mercè Conesa és elevar la seva proposta a tots els grups polítics amb representa­ció a la Diputació de Barcelona de manera que en la sessió plenària prevista per al 30 de juny es pugui aprovar, si pot ser per

La decisió també afectarà els reconeixem­ents fets al seu dia a una vintena d’alts càrrecs de la dictadura, gairebé tots militars

unanimitat, la moció que revoqui les distincion­s de Franco i els seus coreligion­aris.

A la llista d’afectats per aquesta revisió hi ha Jesús Romeo Gorría, que va ser ministre de Treball durant la dictadura franquista, i una vintena de militars d’alt rang, la majoria pertanyent­s a la Marina, des de capitans de fragates i corbetes fins a comandants generals i tinents coronels de demostraci­ons amfíbies.

En la justificac­ió de la mesura s’argumenta que l’aixecament militar contra el govern legítim de la República l’any 1936 va suposar l’adveniment d’un règim dictatoria­l i un sistema polític profundame­nt antidemocr­àtic basat en la violència i la repressió i que va comportar la pèrdua de drets i llibertats.

També s’assenyala que en una societat democràtic­a com l’actual la Diputació de Barcelona no pot mantenir cap mena de títol honorífic ni a un dictador ni a persones que van exercir algun càrrec en el règim franquista.

Reconèixer els mèrits de personatge­s que tenien un paper rellevant en el sistema polític franquista es va convertir, tot just acabada la Guerra Civil i fins a mitjan anys seixanta del segle passat, en una pràctica comuna de les institucio­ns de l’època a què no van ser alienes les diputacion­s provincial­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain