La Vanguardia (Català-1ª edició)

El revolt 12, tocat de mort

El Circuit exculpa aquest punt del fatídic accident, però l’adaptarà a les exigències de la FIM

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

La majoria de pilots amb veu no volen tornar-hi a passar, s’estimen més la configurac­ió de fórmula 1. L’equip Stop and Go assenyala a un sot en aquest punt com a culpable de l’accident mortal de Luis Salom. Valentino Rossi deia que fa sis anys que parlen d’aquest revolt a la comissió de seguretat, que demanen una escapatòri­a més ampla. Allà es van accidentar abans Niccolò Antonelli (2014) i Jorge Lorenzo (2008). Altres pilots es queixen que el mur és molt a prop... El revolt 12 del Circuit de Barcelona-Catalunya està en risc d’extinció. “Està sentenciat de mort”, se sentia dir al cor del temple del motor català. El dia 24, a Assen, la Comissió de GP del Mundial –formada per Dorna, la FIM i la IRTA (els equips)– decideix el futur del qüestionat revolt de Montmeló.

Pocs defensors li han quedat al revolt número 12, un angle desafiador a la dreta, obert i d’alta velocitat, on les màquines de MotoGP superen els 160 km/h. L’envolta una escapatòri­a d’asfalt, que fa entre 37 i 57 metres fins a les proteccion­s inflables ( air fence). Tot i això, malgrat que alguns pilots –com Rossi– lamentaven que fos un “punt perillós”, l’estadístic­a demostra que no ho és: el revolt amb més caigudes a Montmeló és el 10, La Caixa (16 el 2015), però és lent.

“No havíem tingut mai una petició oficial de millora per a la seguretat en aquest revolt; no hi havia grava en l’escapatòri­a perquè cap pilot n’havia demanat”, aclaria Franco Uncini, director de seguretat de la FIM. “No recordo que hàgim fet una petició específica per a aquest revolt”, admetia Dani Pedrosa a aquest diari. “No era un punt crític per a la seguretat, no ens havien sol·licitat mai cap millora. Sí que hi va haver algun accident, però els pilots fa dos anys en la comissió de seguretat van demanar proteccion­s inflables i se n’hi van posar”, recordava ahir el director del Circuit, Joan Fontserè, que discrepa de la conclusió de Stop and Go, després d’estudiar la telemetria de la moto de Salom, que l’accident va ser motivat per

EL CIRCUIT DEFENSA EL REVOLT “No era un punt crític per a la seguretat; no es va demanar canviar-lo, només els ‘air fence’, i se n’hi van posar”

un forat a l’asfalt. “És una visió parcial: la realitat és polièdrica”, rebutja Fontserè. Com a altres estaments implicats (Dorna, FIM, pilots), al Circuit no li quadra la traçada erràtica de Salom, totalment fora de línia.

Què se’n farà, doncs, del revolt 12? Dorna, consultada per aquest diari, es manifestar­à després d’escoltar la Comissió de GP a Assen. Alguns pilots, com Márquez o Pedrosa, són partidaris de córrer en la configurac­ió fórmula 1, desterrant el revolt 12. Les properes cinc setmanes el Circuit acull quatre curses de motos: aquest cap de setmana, el FIM-CEV, que ha optat pel traçat de fórmula 1; els Campionats d’Espanya i de Catalunya i les 24 Hores, que encara no havien decidit quina configurac­ió utilitzara­n.

“El Circuit continuarà garantint la seguretat en els dos traçats, homologats tots dos per la FIM i la FIA, que els han revisat aquest any 5 cops. Ells decideixen els canvis i millores, i nosaltres ens hi adaptem”, diu Fontserè, que expressa la disposició del Circuit a ajustarse a les exigències que fixi la FIM. Tres són els possibles remeis: posar grava a l’escapatòri­a del revolt 12; allunyar els murs per guanyar més escapatòri­a, per a la qual cosa caldria fer passar els vials de servei sota les tribunes (ja n’han sol·licitat un estudi econòmic), i utilitzar el traçat de fórmula 1, com diumenge, fet que portaria a l’extinció del 12è revolt.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Vista del revolt 12 del Circuit de Barcelona-Catalunya, on va sortir Luis Salom divendres passat
LLIBERT TEIXIDÓ Vista del revolt 12 del Circuit de Barcelona-Catalunya, on va sortir Luis Salom divendres passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain