La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Rei demana a l’ONU generosita­t amb els refugiats

Felip VI també insta els acollits a respectar els valors dels països on arriben

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

El Rei va reprendre ahir l’agenda internacio­nal, congelada per la interinita­t del Govern central, amb una intervenci­ó a l’ONU en la qual va demanar generosita­t en l’acollida de refugiats.

No és la primera vegada que el Rei parla del problema dels refugiats, però sí la primera ocasió que ho fa davant el fòrum internacio­nal per excel·lència: les Nacions Unides. Felip VI va llançar ahir un doble missatge que es resumeix en rebre amb “generosita­t” els refugiats i, alhora, instarlos al respecte als valors dels països d’acollida, i ho va fer en el marc d’una reunió d’alt nivell convocada per l’ONU coincidint amb l’obertura de sessions de l’Assemblea General.

En la seva tercera visita, des de la seva proclamaci­ó, el Rei va participar en una trobada de mandataris per acordar una declaració conjunta sobre la crisi internacio­nal dels refugiats. Davant més d’una vintena de caps d’Estat i de Govern, majoritàri­ament de països directamen­t afectats, com els de l’est d’Europa i l’Orient Mitjà, Felip VI va recordar que és precisamen­t a Europa on en aquests moments es focalitza un problema que, a tot el món, afecta gairebé 65 milions de persones desplaçade­s dels seus països per conflictes, terrorisme o persecució.

“La nostra responsabi­litat”, va assegurar el Rei, “és acollir-los, en la mesura de les nostres capacitats, perquè puguin tenir una vida digna”. També va recordar que la comunitat internacio­nal no només té el deure moral de donar refugi, sinó l’obligació d’establir les condicions perquè els que han hagut de deixar casa seva puguin exercir el dret a “tornar a la seva terra”. Per aconseguir aquell objectiu, segons Felip VI, cal aconseguir “el final dels conflictes, la derrota del terrorisme i l’establimen­t de societats que respectin els drets fonamental­s”.

El Rei va ratificar el compromís d’Espanya per portar endavant la declaració sobre refugiats i migrants que avala l’ONU i va recordar l’experiènci­a del nostre país en la gestió de grans moviments de persones amb una política basada en la protecció de les persones i, alhora, l’esforç de cooperació amb els països emissors de migrants. També va recordar que “els espanyols aspiren que el seu país sigui un actor rellevant en una qüestió d’enorme contingut ètic i humanitari”. Mentre apel·lava a respondre amb “generosita­t, determinac­ió i perseveran­ça”, a l’exigència d’una resposta al drama dels refugiats, el Rei també va recordar que les actuals societats han de fer front a una realitat nascuda de la diversitat ètnica, cultural i religiosa i, en aquest punt, va assenyalar que aquest “fet indefugibl­e” ha de ser “compatible amb el respecte als valors que han de ser observats als països d’acollida”. “Gestionats correctame­nt”, va concloure Felip VI, “els fluxos migratoris tenen un impacte positiu en les societats receptores”.

Abans d’intervenir en la reunió, el cap de l’Estat va assistir al plenari de l’Assemblea General, on va mantenir diverses trobades amb representa­nts de la UE, com Donald Tusk –president del Consell Europeu– i Federica Mogherini –responsabl­e de la política exterior comunitàri­a–, i amb l’ex-primer ministre de Portugal Antonio Guterres, a qui Espanya dóna suport com a candidat a rellevar l’actual secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon.

El cap de l’Estat afirma que Espanya aspira a tenir un paper rellevant en el drama humanitari

 ?? LUCAS JACKSON / REUTERS ?? Felip VI, ahir, en la seva intervenci­ó en la cimera sobre refugiats
LUCAS JACKSON / REUTERS Felip VI, ahir, en la seva intervenci­ó en la cimera sobre refugiats
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain