La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Congrés rebutja la comissió per a la consulta proposada per Homs

- Madrid

Derrota dolça, la que aconseguir­à avui el PDECat quan es rebutgi en votació plenària la creació d’una comissió parlamentà­ria per a l’estudi d’un referèndum a Catalunya. PP, PSOE i Ciutadans, segons van anunciar ahir en la fixació de posicions, votaran contra la idea defensada pel portaveu català Francesc Homs, però a l’exconverge­nt li queda el consol d’haver aconseguit el suport d’ERC –que considerav­a la possibilit­at d’abstenir-se– i apuntar-se el punt que “per primera vegada en aquesta cambra la majoria dels representa­nts dels ciutadans de Catalunya votarem a favor d’un referèndum. I això té valor”.

Fora d’això, davant el rebuig de PP, PSOE i Ciutadans, Homs va assenyalar que abordar el referèndum “és situar la democràcia com a solució i no com a problema. No pressuposa una solució, és dialogar, preguntar i escoltar. De què tenen por? La meva impressió és que tenen por de dialogar, preguntar i escoltar, perquè no es veuen capaços de convèncer Catalunya”.

La diputada d’Esquerra Ester Capella, per la seva banda, va assegurar que no està d’acord amb aquesta comissió: “No considerem necessari que el Congrés avaluï la flagrant invasió competenci­al i el menyspreu a l’Estatut del Govern espanyol, però hi votarem a favor perquè ningú no dubti que fins al final estem disposats a donar suport a qualsevol proposta de diàleg”.

Xavier Domènech, d’En Comú Podem, per la seva banda, va anunciar el vot a favor d’UP després de reprovar el sintagma utilitzat per PP (Alicia Sánchez Camacho), PSOE, Meritxell Batet i Ciutadans (José Manuel Villegas): “Referèndum il·legal”. Va esmentar constituci­onalistes com Javier Pérez Royo o Francesc de Carreras per adduir que la consulta cap a la constituci­ó i va ser didàctic respecte al diàleg anunciat pel Govern espanyol: “El diàleg neix del reconeixem­ent del problema –que tenim la crisi territoria­l més important en dècades–, de reconèixer els interlocut­ors –anar a Catalunya no a reunir-se amb els que pensen igual, sinó amb els que no– i, en tercer lloc, considerar que totes les propostes són legítimes i que cal arribar a acords”.

Sánchez Camacho i Batet, per la seva part, van coincidir a retreure a Homs que, dels 46 punts pels quals havia preguntat n’oblidi 45 i se centri en el referèndum com a única qüestió, i Villegas va apel·lar al compliment de la llei, argument que va ser contestat per Mikel Legarda, del PNB, que donarà suport a la moció: “L’ordre del dret que identifica legalitat amb legitimita­t no serveix quan hi ha crisi dels models; quan passa això la mera legalitat és pur formalisme, és una eina buida”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain