La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puigdemont va demanar un informe sobre un referèndum acordat

- Barcelona

El director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA) i exresponsa­ble del Consell per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, va revelar ahir que el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, li va encarregar un informe a l’abril sobre la celebració d’un referèndum sobre la independèn­cia pactat amb l’Estat. Ho va fer en la seva compareixe­nça davant la comissió d’Afers Institucio­nals del Parlament, on va donar compte de l’activitat feta per l’organisme que dirigeix.

Pi-Sunyer, que va ser vicepresid­ent del Tribunal Constituci­onal, va detallar que l’informe havia d’analitzar els detalls d’un eventual acord sobre la consulta i els mecanismes necessaris per fer-la efectiva. Més tard, al setembre, Puigdemont va sol·licitar la seva opinió sobre els “procedimen­ts a través dels quals la ciutadania catalana podia manifestar la seva voluntat sobre la creació d’un Estat”.

Per celebrar un eventual referèndum, va precisar aquest jurista, seria necessària una reforma de la Constituci­ó, extrem que va considerar “improbable” atesa la correlació de forces al Congrés dels diputats. “Veig més difícil poder fer un referèndum pactat que fer la independèn­cia”, va concloure Pi-Sunyer.

L’exmagistra­t del TC va explicar que la seva tasca al capdavant de l’IEA és “preparar el trànsit cap a un Estat independen­t, de manera ordenada, sense salts al buit i amb garanties jurídiques i de viabilitat econòmica i de prestacion­s.” Amb ell també va comparèixe­r el secretari per al Desenvolup­ament de l’Autogovern, Víctor Cullell.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain