La Vanguardia (Català-1ª edició)

El menú de Rajoy

Espanya i Portugal celebren amb receptes ibèriques els 30 anys a la UE

- Brussel·les. Correspons­al

La crisi dels refugiats, el Brexit, els embolics de l’acord comercial amb el Canadà... El 2016 deixa, sens dubte, records amargs a la Unió Europea, però els seus líders aconseguir­an acabar l’any amb bona boca gràcies al “dinar ibèric” que avui oferiran el president espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre portuguès, António Costas.

La iniciativa no té a veure, oficialmen­t, amb la coneguda aversió de Rajoy al menjar que serveixen a les cimeres. “Els consells europeus és el lloc del món on es menja més malament, és terrible. M’afarto de pa amb oli”, va confessar fa un any en un programa de televisió a Bertín Osborne. L’ocasió per al banquet ibèric es deu al 30 aniversari de l’ingrés d’Espanya i Portugal a la Unió Europea, o a la Comunitat Econòmica Europea, com se la coneixia el 1986. Al menú del dinar de feina que avui fan a Brussel·les els líders dels Vint-i-vuit, les salses amb nata i mantega que tant odia Rajoy han estat substituïd­es per gustos més ibèrics.

El xef elegit per Espanya per compliment­ar els líders europeus és Pepe Solla, que regenta un dels restaurant­s de més renom de Pontevedra i que el president coneix bé. Costas ha elegit José Avillez, que s’encarregar­à de l’entrant, una crema de castanyes amb perdiu en escabetx. Solla prepararà un lluç amb puré de tubercles, amanides i allada, una salsa típica gallega a base d’oli d’oliva, pebre vermell i all. Les postres són de factura portuguesa (pastís de nata i milfulls amb gelat de canyella) i els vins, gallecs (un albariño Rías Baixas, Leirana Finca Genoveva, i un vi negre Rioja de Viña Tondonia). “No es buscava fer res molt extravagan­t”, sinó donar “un toc ibèric” al dinar, expliquen fonts diplomàtiq­ues. Cal veure si els temes de debat previstos per al dinar –Ucraïna, Síria i Xipre– no enfosqueix­en el gest ibèric.

Els cuiners van anar a Brussel·les la setmana passada per fer una prova. Per raons pràctiques i de seguretat, el menú serà elaborat pel personal del Consell, que també s’ha ocupat d’adquirir els ingredient­s. Tot i que Rajoy ha supervisat de prop la iniciativa, no està previst que ell, ni el seu homòleg portuguès, s’acostin als fogons. Tots dos prendran la paraula després de les postres i brindaran amb una copa de Porto pels 30 anys d’Espanya i Portugal a la UE. En temps de crisi com els actuals, la Unió també té raons per celebrar aquest aniversari. Malgrat que la crisi econòmica ha passat factura a l’europeisme ibèric, el projecte continua tenint índexs d’aprovació superiors a la mitjana europea.

El president, que odia el menjar de les cimeres europees, portarà un cuiner de Pontevedra al banquet ibèric

 ?? DANI DUCH ?? Premi a Santos. Mariano Rajoy va lliurar ahir al Teatro Real al president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, el premi Nueva Economía Fórum pels esforços per aconseguir la pau
DANI DUCH Premi a Santos. Mariano Rajoy va lliurar ahir al Teatro Real al president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, el premi Nueva Economía Fórum pels esforços per aconseguir la pau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain