La Vanguardia (Català-1ª edició)

Així veig les coses

- Lluís Foix

Mai s’havien improvisat tantes paraules per expressar conceptes ambigus o per amagar vells errors. Compte amb les paraules multiusos i les seves aplicacion­s pràctiques a situacions concretes, passatgere­s en molts casos. En els temps de la guerra freda existien desenes de democràcie­s populars de les quals em sembla que només queda la República Popular Democràtic­a de Corea. Les democràcie­s populars han desaparegu­t perquè no eren sinó etiquetes que amagaven dictadures.

La democràcia no és una finalitat en si mateixa, sinó un instrument perquè els governs se sotmetin als poders legislatiu i judicial que serveixen de contrapès per evitar els abusos als quals qualsevol poder sempre és temptat.

La repetició desmesurad­a de la paraula democràcia desvirtua el seu significat. El mateix passa amb el diàleg o amb la dignitat, amb el patriotism­e o amb el nacionalis­me. Si les paraules no s’omplen de contingut, queden buides. Era freqüent al començamen­t de la transició que molts es definissin com a demòcrates, una referència del tot innecessàr­ia als països en els quals era una condició de normalitat.

Les paraules utilitzade­s en excés, la democràcia entre elles, poden adquirir una rigidesa que no encaixa amb la naturalesa de la política que és la resolució de conflictes per vies de negociació i d’intercanvi d’interessos, d’acords i discrepànc­ies. Mentre aquí s’estan estripant fotos borbònique­s, l’Estat nacionalit­za les autopistes perifèriqu­es de Madrid amb un desemborsa­ment de 5.000 milions d’euros. Com aquell qui res.

Aquesta és una causa que mereix totes les protestes i que evidencia el greuge comparatiu amb les infraestru­ctures de l’àrea metropolit­ana barcelonin­a, que són del tot insuficien­ts comparades amb les despeses tan voluminose­s que es prodiguen en zones d’Espanya que aporten molt menys a l’economia del país.

El Govern de Catalunya evita criticar la CUP per salvar els pressupost­os. Em permeto dir-ho més clar: la tolerància envers els cupaires és per no perdre el govern i no haver d’anar a unes altres eleccions anticipade­s. La realitat és que Catalunya està en mans de la CUP perquè Junts pel Sí o les formacions que sortissin en unes eleccions pròximes sospiten que aconseguir­ien un resultat inferior al que ara tenen i perdrien la majoria i, per tant, el poder.

La CUP va forçar la sortida del president Mas a començamen­ts d’aquest any i pot arrossegar igualment Puigdemont si no segueix les exigències dels deu diputats anticapita­listes i antieurope­us que volen la ruptura amb Espanya tant sí com no, tant si es vol com si no es vol. Dubto que Puigdemont obri una confrontac­ió amb l’Estat sense abans esgotar totes les possibilit­ats legals. Però el que la majoria del Govern no voldria ho poden exigir els deu diputats cupaires que el sustenten. Així em sembla que estan les coses, amb o sense Pacte Nacional pel Dret a Decidir convocat per al dia 23 de desembre, l’endemà que s’aprovi el primer tràmit pressupost­ari.

El relat de la política catalana avui és que la CUP vol forçar una ruptura a termini fix amb Espanya

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain