La Vanguardia (Català-1ª edició)

Freixenet relleva Pedro Ferrer i crea una executiva col·legiada

Un triumvirat de les tres famílies assumeix les tasques directives del grup

- Barcelona

El consell d’administra­ció de Freixenet va aprovar ahir rellevar Pedro Ferrer Noguer com a conseller delegat del grup i crear en lloc seu una comissió directiva executiva, formada per tres membres de les tres famílies propietàri­es, per assumir la gestió. Així, el nou òrgan estarà format pel mateix Pedro Ferrer (que representa la família amb una participac­ió més gran en el capital, els Ferrer, amb el 42% de les accions) i els seus cosins Enrique Hevia Ferrer (vicepresid­ent i director financer) i Eudald Bonet Ferrer (president de Bodegas Solar Viejo, la filial de La Rioja del grup). La presidènci­a de la firma continuarà recaient en José Luis Bonet, president també de Fira de Barcelona, mentre José Ferrer, artífex del creixement del grup, n’és president d’honor, però cap dels dos no tenen funcions executives. El canvi, avançat ahir per La

Vanguardia, plasma el descontent­ament de les famílies Hevia i Bonet, propietari­s d’un 29% de les accions cadascuna d’elles, per la gestió de Freixenet, que continua reduint la seva rendibilit­at (en l’últim exercici fiscal va obtenir un benefici de 2,35 milions d’euros, pràcticame­nt els mateixos que el 2015), malgrat que l’economia espanyola i la dels seus principals mercats europeus ja suma més de tres anys de recuperaci­ó.

Fonts properes a la firma van assenyalar que l’acord del consell s’ha pres per unanimitat, després de diversos dies de negociacio­ns, en acceptar finalment els Ferrer la fórmula de la direcció col·legiada com un mal menor, davant altres possibilit­ats que s’han estudiat com nomenar un primer executiu d’una altra de les branques familiars o incorporar un primer directiu extern.

La fórmula de la direcció col·legiada recupera en gran mesura l’estructura de gestió de la firma quan la presidia José Ferrer, en els anys de més creixement del grup: un membre de cadascuna de les famílies tenia la màxima capacitat decisòria sobre una àrea de negoci, i el mateix Ferrer assumia com a president la coordinaci­ó.

L’acord per apartar Pedro Ferrer de la gestió ha estat possible per la posició de la família Bonet, que si bé s’havia mostrat dividida sobre la conveniènc­ia d’acceptar l’oferta de venda de la companyia al grup alemany Henkell s’ha alineat ara de manera unànime amb els Hevia sobre la necessitat de canviar la gestió. El president de Freixenet, José Luis Bonet, i la seva germana Pilar, que van donar suport llavors als Ferrer, no han avalat ara la continuïta­t del conseller delegat.

El cop de timó en la direcció de Freixenet es produeix després que tant l’oferta del grup alemany Henkell, primer per una majoria del capital i després per un paquet menor, com la de José Ferrer, per un 51% que no posseeix la seva família, hagin quedat de moment aparcades. L’oferta de Henkell està pendent d’una auditoria per analitzar els comptes, mentre que José Ferrer es va veure obligat a retirar la seva oferta per la falta del finançamen­t bancari per fer front al desemborsa­ment, d’uns 230 milions, pel 51% de l’empresa.

Les famílies Hevia i Bonet han forçat un canvi de timó pels mals resultats que arrossega la firma

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Freixenet, el primer productor de cava d’Espanya, factura 529 milions d’euros a l’any
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Freixenet, el primer productor de cava d’Espanya, factura 529 milions d’euros a l’any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain