La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rajoy passa l’examen del Congrés per complir amb Europa

Aprovat l’objectiu d’estabilita­t per 250 diputats: PP, PSOE, Ciutadans, PNB i CC

- Madrid TONI BATLLORI CARMEN DEL RIEGO

Amb allò que Zapatero va anomenar al seu dia geometria variable Mariano Rajoy va passar ahir el seu primer gran test parlamenta­ri, ja que va aconseguir aprovar, i amb amplíssime­s majories, les mesures per complir amb el nou camí de dèficit marcat per Europa, i l’objectiu d’estabilita­t pressupost­ària per als propers anys, vinculat al sostre de despesa que aprova el Govern central, i que no se sotmet a votació al Congrés.

Van ser amplíssime­s majories que van arribar als 250 diputats, 113 més dels que té el PP, en el cas de l’objectiu d’estabilita­t, que al final va rebre el suport de PP, PSOE, Ciutadans, PNB i Coalició Canària, mentre que hi van votar en contra 86 diputats, els d’Units Podem, ERC, PDECat, Compromís i Bildu, i es van abstenir dos diputats. Els vots a favor van ser de PNB, Coalició Canària i Ciutadans, així com del PSOE, perquè suposa permetre un augment del dèficit de les comunitats autònomes, que disposaran de 4.000 milions més per finançar els serveis essencials, però ho va rebutjar Units Podem, en contra de qualsevol mesura d’austeritat, i tampoc no van votar ERC ni PDECat, perquè creuen que continua ofegant financeram­ent Catalunya.

Les mesures per al compliment del dèficit inclouen la pujada dels impostos de societats i dels especials al tabac i a l’alcohol, així com la pujada un 8% del salari mínim, i l’elevació del límit de cotització a la Seguretat Social, i van obtenir menys vots a favor, 214, que va formar amb altres aliats. Hi va donar suport el PSOE, perquè considera que per primera vegada es planteja retallar el dèficit per la via dels ingressos i no per la via de les retallades. I també els dos diputats canaris, Ana Oramas, de Coalició Canària, i Pedro Quevedo, de Nova Canàries, que es va presentar a les eleccions amb el PSOE. No hi van donar suport Ciutadans ni el PNB. Però també va aconseguir menys vots en contra, només els de PDECat i Bildu, i curiosamen­t el del diputat de Fòrum Astúries, que va anar a les eleccions amb el PP, perquè no està d’acord amb la pujada d’impostos.

Aquest increment impositiu també va provocar que s’abstingues­sin Ciutadans, en principi el soci prioritari del PP, i UPN, coalitzat amb els populars. Però va fer possible que Units Podem no votés en contra d’una mesura del PP i s’abstingués igual com ERC, perquè la pujada d’impostos a les empreses i l’increment del salari mínim feia difícil justificar un vot negatiu.

Així doncs, Rajoy obté el sí del Parlament en la primera gran cita del Govern del PP, la de l’objectiu d’estabilita­t i les mesures per al compliment del dèficit, cosa que suposa un missatge d’estabilita­t política a Europa, un fet en què va incidir el ministre d’Hisenda en la presentaci­ó dels decrets llei, amb un cant al diàleg, a la negociació i al consens: “Ha tornat la política”, va dir, amb la mirada centrada en els pressupost­os generals de l’Estat, i just el dia que Mariano Rajoy no va poder votar perquè en aquell moment era Brussel·les, a la reunió del Consell Europeu.

És important la dada que el PSOE va aprovar totes les propostes sotmeses a votació pel Govern –Ciutadans va declinar en les mesures tributàrie­s–. És el que havia desitjat Rajoy i, com es va encarregar de destacar Podem, amb referèncie­s a la gran coalició, el que el partit lila esperava poder retreure als socialiste­s. La veritat és que al debat hi va haver una cursa entre PSOE i Ciutadans per veure qui havia aconseguit més coses del Govern.

Tot i que l’aprovació d’aquestes mesures, vinculades al sostre de despesa, es considera el primer pas per a l’aprovació dels pressupost­os,

El Govern aconseguei­x que 250 diputats votin les mesures que reclama la UE

el PSOE manté que Rajoy no pot disposar dels seus vots. Però el president del Govern intentarà aconseguir aquest suport, sabent també que pot anar a una geometria variable que li pot permetre aprovar els pressupost­os i fer que de la legislatur­a es dissipi l’amenaça d’unes noves eleccions que hi va haver qui va voler veure en unes paraules del mateix Rajoy dimecres en un sopar de Nadal amb el PP de Madrid, quan es va acomiadar desitjant bon Nadal, assegurant que tornaria a Torrejón de Ardoz molt aviat i va afegir: “I ja preparant les pròximes eleccions”. Una postil·la que va obligar el seu equip a assegurar que no volia dir que estigui pensant en unes eleccions que en qualsevol cas no poden celebrar-se abans d’un any des de la celebració de les anteriors, al juny.

Ciutadans es desmarca de la pujada impositiva i Podem ho rebutja tot

 ?? DANI DUCH ?? El ministre d’Hisenda a la tribuna d’oradors del Congrés al debat del sostre de despesa
DANI DUCH El ministre d’Hisenda a la tribuna d’oradors del Congrés al debat del sostre de despesa
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain