La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mostres de suport a la dona que té casa seva ‘okupada’

El Col·legi d’Administra­dors de Finques brinda ajuda a la vídua d’un industrial que no pot accedir a la seva propietat

- FEDE CEDÓ

L’Ajuntament de Mataró ha reconegut que està al corrent de la situació d’Emilia Dávila, la dona de 63 anys, vídua d’un empresari tèxtil, que malviu en un garatge, d’on està a punt de ser desnonada, perquè no pot disposar de la seva propietat, ja que està okupada per l’ateneu La Trama. El cas de la família Nonell, segons fonts municipals, serà el primer que es tractarà a la comissió municipal, que s’acaba de crear, per gestionar el risc per a la seguretat i la convivènci­a derivat de l’ocupació d’habitatges, l’organisme que canalitzar­à l’acció dels diferents serveis que intervenen en aquest tipus de problemes i que coordinarà les accions que se’n derivin. De moment, a la família Nonell només se li ha proposat l’ajornament provisiona­l del cobrament de l’IBI de la fàbrica, uns 7.500 euros anuals.

Des del Consistori mataroní admeten que, després d’estudiar el cas d’Emilia Dávila, els serveis socials van calcular el seu nivell d’ingressos per determinar si podia ser beneficiàr­ia d’un habitatge de lloguer social, però no complia els mínims, ja que “supera els criteris d’exclusió social residencia­l”. L’Emilia, segons manifesta, cobra una pensió de viduïtat de 600 euros, mentre que la seva filla, que l’acompanya al traster habitatge, disposa d’una paga que no arriba als 400 euros. “Si a això sumem el fet que a la família li consten propietats, com la fàbrica de 3.000 m2 al el centre de Mataró –explica Miquel Nonell, un dels fills de l’afectada–, resulta que no té dret a justícia gratuïta ni a pis social”. Els afectats asseguren que, en cas de recuperar la fàbrica, s’obtindria una casa per a la seva mare, ja que “al seu dia vam habilitar un petit habitatge a l’últim pis”.

Emilia Dávila, des que dimecres va donar a conèixer la seva precària situació a través d’aquest diari, ha rebut centenars de mostres de solidarita­t. Han estat diversos els advocats que s’han ofert a portar el seu cas de manera gratuïta. D’aquestes proposicio­ns destaca la del Col·legi d’Administra­dors de Finques de Barcelona-Lleida, que per boca del seu president, Enrique Vendrell, s’ofereix a “procurar-los assistènci­a legal i a buscar una sortida a la falta d’un habitatge digne” a través de la Fundació Hàbitat3. Vendrell va jutjar la situació de la família mataronina de “lamentable, més quan des d’algun sector públic es dóna suport a aquest tipus d’okupacions”. El president del col·legi assegura que s’ha reunit amb el conseller d’Interior, Jordi Jané, per tractar aquests problemes, però sempre sorgeix l’ordre judicial com a base per actuar”.

Des de l’àmbit polític, el regidor del PP de Mataró que va denunciar els fets, José Manuel López, ha anunciat que exigirà que els serveis jurídics actuïn per evitar que es tornin a cometre delictes al local

okupat “com la crema d’una bandera espanyola i la fotografia del Rei” i que els serveis socials prestin l’ajuda necessària a la família “tenint en compte les circumstàn­cies especials del cas”. De la informació que ha aportat el PP destaca la participac­ió d’“un conegut militant de l’esquerra radical independen­tista”, col·lectiu que els populars acusen d’estar al darrere d’una okupació “que té poca cosa a veure amb el fet d’ajudar famílies necessitad­es”. En aquest cas, López recorda que “els legítims propietari­s estan en una situació molt pitjor”.

Els okupes de La Trama, a través de les xarxes socials, han recordat el primer judici penal a què es van enfrontar per haver okupat la fàbrica del passatge Cabanelles, en què el jutge va resoldre contra la petició de desallotja­ment. Desmenteix­en que no es pugui vendre la propietat a causa de l’okupació i apunten que “durant el judici no van poder demostrar que són propietari­s”, cosa que els impossibil­ita per a la compravend­a d’un espai que “fa deu anys que està abandonat.

Els ‘okupants’ de la fàbrica recorden que un jutge va resoldre contra la petició de desallotja­ment

 ?? PEDRO CATENA ?? L’Emilia al traster que li serveix d’habitatge per la impossibil­itat d’accedir a les seves propietats, a Mataró
PEDRO CATENA L’Emilia al traster que li serveix d’habitatge per la impossibil­itat d’accedir a les seves propietats, a Mataró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain