La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mal temps

- Màrius Carol

UN dels contes curts més fascinants d’Augusto Monterroso és aquell que diu així: “Explicar la història del dia en què la fi del món es va suspendre pel mal temps”. Que és una manera d’afirmar que hi ha coses que no haurien de passar mai, encara que la providènci­a (o l’atzar per als descreguts) de vegades resol els embolics. Els meteoròleg­s anuncien xàfecs per avui, fins al punt que el temporal podria alterar la normalitat del dia. No serà l’apocalipsi, però s’acosta una jornada intensa. Perquè citar a declarar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com a investigad­a amb l’acusació de desobeir el Tribunal Constituci­onal per no fer cas de les seves resolucion­s, convida a pensar que el dia resultarà mogut al carrer i tens al Palau de Justícia.

El TSJC ha deixat clar que el procés penal no s’inicia per cap debat d’idees ni, menys, per cap tipus d’expressió proferida per la querellada. A Forcadell se l’acusa de permetre el 27 de juliol passat que el ple del Parlament votés les conclusion­s de la comissió d’estudi de l’anomenat procés constituen­t català. La presidenta ho va fer malgrat que el Tribunal Constituci­onal havia advertit els membres de la Mesa que havien d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que impulsés el procés de desconnexi­ó amb la resta d’Espanya. Estem, doncs, davant d’un debat jurídic per establir si de la seva actitud es desprèn que hi pot haver un delicte de desobedièn­cia quan només es van votar unes resolucion­s sense conseqüènc­ies administra­tives.

En el nou marc de relacions que intenta establir el Govern de l’Estat amb les autoritats catalanes, la querella de la Fiscalia no contribuei­x a una millora del clima polític. La imatge de la segona autoritat catalana declarant als tribunals incomoda no només els sobiranist­es. I fa bona la frase d’Abraham Lincoln: “La més estricta justícia no crec que sigui sempre la millor política”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain