La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fèlix Riera

- Barcelona

Hänsel i Gretel, la revista de la qual Riera és cofundador amb Llucià Homs, va presentar ahir Compendium I, un volum que recull les aportacion­s realitzade­s pel seu equip de col·laboradors per repensar Barcelona des de la cultura.

La revista cultural Hänsel i Gretel aviat farà un any que debat què fa Barcelona amb la seva cultura. I per celebrar-ho la plataforma de reflexió creada per Llucià Homs –galerista i exdirector de promoció de sectors culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona– i Fèlix Riera –editor i director de Catalunya Ràdio fins l’any passat– fa el salt del món digital on funciona habitualme­nt al del paper amb Compendium I. Un resum d’articles, diàlegs i fotografie­s que gent del món de la cultura –d’Albert Serra i Àlex Ollé fins a José Enrique Ruiz-Domènec o Juli Capella– han deixat durant aquest any en aquest particular bosc cultural d’internet. Un compendi que ahir Homs i Riera van presentar a la llibreria barcelonin­a La Central a un públic entre el qual figuraven alguns dels que han deixat les seves pistes de futur en el llibre, com Pepe Ribas, Àlex Susanna i Llucia Ramis, i també polítics de la cultura com Joan Francesc Marco i Jaume Ciurana.

Homs va recordar que avui les ciutats són fronts de resistènci­a davant les polítiques difuses i abstractes dels estats, com en la crisi dels refugiats, i és més que mai necessari posar-hi la mirada. Riera va assenyalar que “només es pot sostenir una identitat de ciutat si és pensada”. La ciutat té un enorme encant i s’ha de desencanta­r pensant-la, va assenyalar. I va remarcar que “la modernitat de Barcelona no és l’acceptació del seu èxit sinó com podem fugir-ne, superar-lo, tenir nova vitalitat”.

Amb Maragall, va subratllar, Barcelona va veure que havia d’obrir-se al mar per restablir l’ADN d’una “ciutat de comerciant­s, internacio­nalització, oberta al món, però això s’ha convertit en una paradoxa”. “La Barcelona que havia de conquerir la ciutat s’ha vist conquerida pel mar i no a l’inrevés. Aquella Barcelona vital, compromesa amb el fet cultural, amb capacitat de projectar-se al món a través de les seves propostes, s’ha vist desbordada perquè el mar ha construït la idea de ciutat que tenim. Ara la ciutat té dos reptes als seus laterals, el Besòs i el Llobregat, dos fronts de gran activitat humana i intel·lectual que seran claus en el futur per veure si Barcelona es pot desplegar com a ciutat que emeti, a més de turisme, valors de desenvolup­ament, innovació, cultura i indústries creatives”, va concloure Riera.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain