La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els temes del dia

-

La declaració de la presidenta del Parlament Carme Forcadell davant el TSJC, i el robatori de les dades de més de mil milions de comptes de Yahoo.

Maria Eugènia Alegret, magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i expresiden­ta de la institució, prendrà declaració avui com a investigad­a a Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, expresiden­ta de l’Assemblea Nacional Catalana i una de les personalit­ats més estimades del corrent sobiranist­a, amb un ampli suport social avui a Catalunya.

Recordem que la Fiscalia va presentar una querella contra la presidenta per, presumptam­ent, haver desobeït el mandat del Tribunal Constituci­onal (TC), que genèricame­nt ordenava no adoptar cap decisió que avancés cap a la

desconnexi­ó amb la resta d’Espanya. Forcadell al·lega que ella simplement va permetre que es debatessin al Parlament les conclusion­s d’una comissió d’estudi de l’anomenat “procés constituen­t”, postulat per la majoria parlamentà­ria catalana. Segons la presidenta de la Cambra, no és cosa seva impedir que es discuteixi­n determinat­s assumptes en l’àmbit parlamenta­ri, una altra cosa seria l’aprovació de mesures que poguessin anar contra l’ordenament jurídic vigent.

Al marge d’aquestes interpreta­cions jurídiques, cal atendre també el vessant polític de la qüestió, de gran complexita­t. La majoria absoluta del Parlament català que va guanyar les eleccions ho va fer amb un programa descrit com de “desconnexi­ó”, però no va rebre prou suport en vots per aplicar-lo si ens atenim a la lectura plebiscità­ria que aquells mateixos partits van voler donar a la convocatòr­ia electoral. Igualment, han mantingut el seu full de ruta perquè consideren que tenen aquella majoria absoluta parlamentà­ria. I, mentrestan­t, se succeeixen les impugnacio­ns del Govern central, el TC i el TSJC a les seves actuacions.

Durant anys s’ha estat parlant d’un xoc de trens, però potser l’expressió precisa és “xoc de legitimita­ts”. Val a dir, certament, que la legalitat és la que és i vulnerar-la no és admissible en termes de civilitzac­ió democràtic­a. Però també la voluntat popular és la que és i no és raonable tancar-li totes les sortides en nom d’una llei que s’ha presentat des del temps de l’Estatut com a immutable, sent com és, segons afirmen fins i tot diversos pares de la Constituci­ó, discutible i interpreta­ble. Certament, Forcadell havia d’acatar el mandat del Tribunal Constituci­onal. Però és inevitable plantejar-se si la presidenta d’una Cambra ha d’impedir un debat polític sobre la independèn­cia quan hi ha majoria per a això.

El TSJC ha argumentat que la presidenta del Parlament no està sent investigad­a per un delicte d’idees, tal com al·legava descàrrec seu la mateixa Carme Forcadell, sinó per presumpta desobedièn­cia al Constituci­onal. Però no sembla un camí políticame­nt assenyat que l’única resposta que hagi rebut avui dia la voluntat política d’un amplíssim sector dels electors catalans i dels seus representa­nts polítics sigui la imputació (amb el consegüent risc d’inhabilita­ció) de la segona autoritat política de Catalunya i d’altres dirigents, també pendents o amenaçats de judici. Al contrari: bloquejar amb arguments legalistes una reivindica­ció política àmplia serà causa segura d’agreujamen­t de la desafecció i de deterioram­ent polític. Enfrontar la justícia amb la política perjudica les dues parts, i perjudica tots els espanyols.

¿No és evident que quan és tan flagrant la diferència entre una legalitat democràtic­a (la que emana de la Constituci­ó) i una legitimita­t democràtic­a (la que emana del vot dels ciutadans de Catalunya) la política hauria de saber obrir una porta de sortida?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain