La Vanguardia (Català-1ª edició)

Merkel, Hollande i May no sumen els suports necessaris per castigar Rússia

L’alcalde de la zona rebel d’Alep porta a Brussel·les el seu dramàtic SOS

- BEATRIZ NAVARRO

Alep va fer arribar ahir el seu colpidor SOS als líders europeus, reunits a Brussel·les en l’última cimera de l’any. Brita Hagi Hassan, alcalde de la ciutat rebel, va anar per sorpresa a la capital comunitàri­a per intervenir en el Consell Europeu i transmetre de primera mà les necessitat­s dels seus habitants. “El que volem són actes, no paraules. Els nens d’Alep estan cridant mentre esperen ser rescatats”, va declarar Hassan.

“Hi ha més de 50.000 persones que només esperen la mort després del fracàs de la comunitat internacio­nal. Volem una actitud forta de la Unió Europea per salvar civils i treure el criminal. És l’última oportunita­t”, va dir després d’entrevista­r-se amb Donald Tusk, president del Consell Europeu. “No he demanat mai a cap país que vagi a la guerra”, va recalcar.

“Només demanem que se salvi els civils i s’assegurin corredors humanitari­s per a la seva evacuació”. La UE podria contribuir “enviant forces per vigilar-ne l’aplicació”, va reclamar el representa­nt d’Alep oriental, elegit el 2011. A la ciutat hi ha més de 800 ferits que necessiten ser evacuats amb urgència; uns altres 5.000 necessiten sortir i rebre cures mèdiques.

“Honestamen­t, no tinc res a afegir a tot el que s’ha dit sobre la tragèdia de la seva ciutat”, va afirmar Tusk. “L’últim que la seva gent necessita són paraules de compassió. El que necessiten és protecció”. La UE va escoltar el missatge de Hasan però, impotent davant una guerra que dura ja cinc anys, va respondre amb més paraules: una condemna rotunda a la dura intervenci­ó de Damasc a Alep i la reclamació d’un alto el foc imminent que permeti fer arribar l’assistènci­a humanitàri­a.

Alemanya, França i el Regne Unit van tornar a plantejar la imposició de noves sancions a Rússia pel seu paper a Síria però no van trobar suports, com ja va passar a l’octubre. “Totes les opcions són sobre la taula”, diuen, com llavors, les conclusion­s de la cimera.

La proposta, menys conflictiv­a, de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, d’ampliar sis mesos més les sancions a Moscou per la seva actuació a Ucraïna i l’annexió de Crimea va sortir endavant sense problemes.

Molts països dubten de la utilitat pràctica de sancionar Moscou per l’actuació a Síria. Hi ha una fatiga creixent amb la dinàmica de les sancions i la dificultat per reconduir les relacions amb Rússia. I el sotrac al tauler internacio­nal que suposa l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca tampoc va animar els líders europeus a llançar una nova escalada diplomàtic­a d’aquest tipus en solitari.

Des de París bufen vents de canvi. François Fillon, el candidat conservado­r a la presidènci­a francesa, es va entrevista­r ahir a Brussel·les amb la cancellera alemanya Angela Merkel i li va retreure la negativa a seure a parlar amb Al-Assad per buscar una solució a la guerra siriana. La UE ha de reunir “al voltant de la taula” de negociació tots els protagonis­tes del conflicte, “inclosos aquells que han comès crims”, va declarar el favorit de les eleccions presidenci­als franceses a la sortida de la cimera del Partit Popular Europeu.

La guerra siriana és “un fracàs de la diplomàcia internacio­nal i en especial de l’europea”, va etzibar Fillon, que va reclamar “una intervenci­ó diplomàtic­a europea, potent, fent seure a negociar totes les persones que poden frenar el conflicte, sense excepcions.” “És el moment d’arromangar-nos i afrontar els problemes”, va dir, en lloc de “fer declaracio­ns i deixar morir els sirians”.

Fillon arremet contra la UE i reclama que ajudi a fer seure a la taula Al-Assad per frenar la guerra

 ?? EMMANUEL DUNAND / AFP ?? L’alcalde d’Alep Est, Brita Hagi Hassan, és rebut pel president del Consell Europeu, Donald Tusk, a Brussel·les
EMMANUEL DUNAND / AFP L’alcalde d’Alep Est, Brita Hagi Hassan, és rebut pel president del Consell Europeu, Donald Tusk, a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain