La Vanguardia (Català-1ª edició)

Conviure amb l’amenaça

- Eduardo Martín de Pozuelo

Els europeus prestem una atenció difusa quan ens diuen que la UE es troba en el nivell més alt d’alerta antiterror­ista previ a la intervenci­ó preventiva de les forces armades. Alguns països, com França, afirmen que estan en alerta exclusivam­ent policial mentre que, en realitat, l’han superada amb el desplegame­nt de militars en llocs estratègic­s. Atès el nivell d’amenaça del que es té notícia altres nacions imitarien la barra defensiva francesa, però és obvi que hi ha països que interpreta­rien tal desplegame­nt d’una manera inconvenie­nt. Tot i això, la prevenció té èxit, ja que s’han evitat atemptats a tota la Unió, també en ciutats espanyoles, entre les quals Barcelona es troba en primera línia. No anunciem res de nou. La frustració d’atemptats és una dada de la qual aquest diari va informar amb detall el maig passat i aquesta circumstàn­cia es manté de manera que la realitat quotidiana té com a constant que cada setmana es desarticul­a en algun punt d’Europa una cèl·lula islamista preparada per fer mal.

L’amenaça amb què convivim i que forma part substancia­l de la guerra global és un accelerant de la indispensa­ble coordinaci­ó policial internacio­nal, però alhora s’ha convertit en un argument que, utilitzat de manera malintenci­onada, alimenta populismes i discursos de neofeixist­es amb possibilit­ats de govern. A força de desdibuixa­r l’assumpte es perd precisió i costa de distingir entre l’islamonazi­sme que representa Estat Islàmic (EI) i el problema dels refugiats, víctimes precisamen­t d’aquests nazis que s’autoanomen­en soldats del

califat, que maten per valors totalment oposats a la democràcia.

Si des de la democràcia es parlés sense circumloqu­is que la ideologia que alimenta els terroriste­s topa frontalmen­t amb el dret de tot ésser humà a la llibertat de culte, creences i pensament, s’avançaria en un terreny que està ocupant a Europa un populisme amb velles maneres racistes.

El general Miguel Ángel Ballestero­s, director de l’Institut espanyol d’Estudis Estratègic­s, descriu aquesta realitat: “Si ara l’Estat Islàmic no està atacant a Europa, en un moment de derrota, és perquè no té capacitat operativa per aconseguir fer-ho. Però no hem d’abaixar la guàrdia, ja que en qualsevol moment poden recuperar la capacitat operativa i atacar. Cal combatre’ls militarmen­t als seus territoris i –subratlla l’analista– simultània­ment actuar arreu del món contra el radicalism­e que els alimenta”, és a dir, contra la idea que els anima.

Ballestero­s no és l’únic que adverteix obertament de la situació. Al seu avís s’hi suma la inusual compareixe­nça –segons el seu costum– d’Alex Younger, cap dels serveis d’intel·ligència britànics, MI6, per advertir de la gran amenaça que pateix el Regne Unit com a objectiu d’atemptats terroriste­s i ciberatacs per part dels que Younger ha qualificat d’“estats hostils”. Poc abans, el Govern dels Estats Units havia emès una alerta de “risc accentuat” d’atacs terroriste­s en qualsevol part d’Europa.

En suma, la coincidènc­ia és total quan s’acudeix als responsabl­es policials compromeso­s en la lluita contra l’islamofeix­isme de l’EI i Al-Qaida. Ja pot ser a Barcelona, Madrid, Brussel·les, Roma, Berlín, París, Tel Aviv o Washington, la música que sona té el to de cada país però la lletra és la mateixa: totes les consignes que parteixen de l’EI i d’Al-Qaida davant el seu retrocés militar són les d’atemptar a tot el món i causar el màxim terror fins a vèncer i aconseguir el seu califat universal regit per la xaria.

A més de les investigac­ions en marxa –que es compten per centenars a cada país de la UE–, els serveis d’informació policials i els serveis secrets estatals han infiltrat agents al món islamista radical i han obtingut informacio­ns com les descrites. Tot i això, no s’ha d’anar massa lluny per detectar l’amenaça de l’EI, que no amaga mai les seves intencions. Durant aquest crític mes de desembre l’EI i Al-Qaida (especialme­nt la branca del Magrib, AQMI) han difós vídeos i comunicats amenaçador­s en la línia habitual, però afegint-hi consells per simplifica­r els seus objectius. Per exemple, ho fan en l’últim número de la revista Rumiyah, nom referit a la profecia que prediu la caiguda de la capital de la cristianda­t, Roma. En aquesta impecable publicació des del punt de vista formal, inciten el seu exèrcit invisible, compost per milers de terroriste­s difuminats per la Unió, que no es compliquin amb complexos plans d’atemptats que puguin resultar fàcils de detectar per la policia. En comptes d’això, els ideòlegs de l’EI inciten a apunyalar ciutadans despreving­uts, tal com fan a Israel o han dut a terme a Londres i a França, perquè ho consideren senzill per aconseguir el grau de terror que busquen.

Per il·lustrar els seus fanàtics seguidors, publiquen infografie­s a tot color en les quals precisen com, quan i on apunyalar.

En aquesta situació, el Pla de Prevenció i Protecció Antiterror­ista només pot ser que es mantingui actiu, com el nivell d’alerta antiterror­ista (NAA), en el seu grau 4 sobre 5 o de “risc alt”, una nova normalitat a la qual ens hem d’acostumar.

Potser queda pendent una qüestió: com podem valorar els profans aquell grau d’alerta 4 sobre 5, gairebé un intangible?

És possible que una simple comparació hi ajudi: el juliol del 2005, quan es van produir els atemptats de Londres, el nivell d’alerta va ser només de 3 sobre 5.

La consigna de l’EI i d’Al-Qaida davant el seu retrocés militar és la d’atemptar per tot el món i causar terror

 ?? JOEL SAGET / AFP ?? Militars al carrer. Un soldat, desplegat en virtut del pla antiterror­ista francès, patrulla amb armes de guerra davant la basílica del Sacré-Coeur de París per reforçar la vigilància policial
JOEL SAGET / AFP Militars al carrer. Un soldat, desplegat en virtut del pla antiterror­ista francès, patrulla amb armes de guerra davant la basílica del Sacré-Coeur de París per reforçar la vigilància policial
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain