La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern polonès reforma la llei i paralitza el Tribunal Constituci­onal

- Varsòvia. Correspons­al

La majoria nacionalis­ta va fer créixer l’empenta autoritàri­a forçant el Parlament a donar llum verda a un nou paquet de mesures de clar tall antidemocr­àtic i regressiu. Lech Walesa, l’històric líder del sindicat Solidarnos­c, va afirmar que els “malfactors i traïdors” nacionalis­tes del partit Llei i Justícia acabaran pagant la seva conducta amb penes de presó quan siguin apartats del poder.

Després d’haver intentat sense èxit frenar de cop el Tribunal Constituci­onal fa un any, els nacionalis­tes van passar a aprovar cinc lleis seguides reformant-ne l’estatut o el funcioname­nt, que a la pràctica en suposa la paralitzac­ió, desafiant la seva inconstitu­cionalitat declarada pel mateix tribunal, així com ignorant les crítiques de la Comissió Europea, que ha posat en marxa una investigac­ió. Tot seguit, l’Executiu va nomenar un nou president del tribunal alineat amb les tesis nacionalis­tes que substituir­à el sortint Andrzej Rzeplinski, que havia resistit diversos embats del Govern al llarg de tot l’any.

Així mateix, el Govern va forçar una llei que limita el dret de reunió i manifestac­ió, sotmetentl­o al criteri del delegat provincial del Govern i donant preferènci­a a les anomenades “manifestac­ions cícliques” oficials (per exemple, festes nacionals o aniversari­s), que automàtica­ment convertiri­en en il·legals d’altres d’alternativ­es o contramani­festacions convocades, per exemple, per l’oposició o altres organismes independen­ts del Govern.

En la mateixa sessió maratonian­a del Parlament i sempre cremant etapes de consulta i debat, el Govern va fer aprovar una reforma de l’educació escolar –primària i secundària– que reverteix els efectes positius de l’última reforma modernitza­dora, posada en marxa fa 18 anys. Amb aquesta contrarefo­rma es restableix una educació antiquada i ideològica­ment nacionalis­ta que ignora importants avenços de la ciència i pedagogia modernes. Aquesta última reforma és un pur invent del Govern que no té el suport de cap ens o gremi profession­al, sindicat o experts del sector.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain