La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estrena de Galileu, més que una oportunita­t comercial europea

- Correspons­al

Brussel·les va anunciar ahir l’estrena del sistema de navegació per satèl·lit Galileu. Ni en la joiosa declaració de la comissària d’Indústria, Elzbieta Bienkowska, ni als mitjans de comunicaci­ó de les dues nacions europees amb més pes, Alemanya i França, no es va fer sevir la paraula clau: militar. Innocència o ignorància?

Alguns informes feien referència a la dada que el sistema ahir estrenat, que estarà completat el 2018, “s’havia d’haver estrenat el 2008”, sense entrar en els motius del retard.

Fa 15 anys, en una vetllada privada a l’ambaixada espanyola a Moscou, la llavors vicepresid­enta de la Comissió Europea i responsabl­e del projecte Galileu, Loyola de Palacio, va explicar la ferotge resistènci­a que el propòsit trobava de part dels Estats Units.

L’enèrgica De Palacio, que va morir prematuram­ent el 2006, va explicar a aquest diari com es va assabentar de la carta que el tenebrós vicesecret­ari de Defensa dels Estats Units, Paul Wolfowitz, havia enviat als seus homes de confiança a la Unió Europea, entre ells el ministre de Defensa del Regne Unit i el primer ministre danès, Anders Fogh Rasmussen (posteriorm­ent secretari general de l’OTAN), perquè impedissin que Galileu prosperés. De Palacio va descriure una veritable conjura contra la seva tasca, a càrrec de britànics i danesos, amb papers que es perdien al seu despatx i obstruccio­nismes de tot tipus.

Presentat com d’ús civil, Galileu és, entre altres coses, un pas fonamental cap a la “independèn­cia estratègic­a” cap a la qual apunten els documents de la “defensa europea”.

El sistema de posicionam­ent global via satèl·lit (GPS) és el fonament de la guerra moderna i és (era) un monopoli dels Estats Units. Sense ell no hi ha aquestes bombes intel·ligents ni míssils

Presentat com d’ús civil, el sistema obre la porta a la independèn­cia estratègic­a militar

exactes que han estat repartint la bona nova occidental pel món, des de Iugoslàvia fins a l’Afganistan, passant per l’Iraq i Síria. Que la Unió Europea adquireixi aquest recurs és condició essencial per a l’autonomia respecte als Estats Units d’aquest exèrcit europeu intervenci­onista que Berlín i París diuen que volen posar en comú. La tensió que tal possibilit­at causava, i causa, és la que explica el gruix dels vuit anys de retard de Galileu.

L’octubre del 2004, en una conferènci­a celebrada a Londres, els Estats Units van amenaçar directamen­t els europeus d’“emprendre accions reversible­s (intercepta­r) i irreversib­les (és a dir, destruir)” contra els satèl·lits europeus, en la hipòtesi que un “adversari” utilitzés el sistema Galileu “per atacar amb precisió les nostres forces”.

Mentre l’informe mediàtic esmentava ahir la utilitat de Galileu per localitzar la pizzeria o la gasolinera més pròxima, la SWP, un think tank oficial alemany, es felicita per la possibilit­at futura d’“intervenci­ons militars de la Unió Europea al marge dels interessos dels Estats Units”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain