La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maduro denuncia l’agressió a la seva cancellera en la cimera del Mercosur

La ministra veneçolana va irrompre per la força al Ministeri d’Exteriors argentí

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Veneçuela no va ser convidada a la cita pel fet d’estar suspesa, però Rodríguez va prometre entrar-hi “per la finestra”

La incorporac­ió de Veneçuela al Mercosur ha portat el bloc a la pitjor crisi des de la fundació fa un quart de segle. La confrontac­ió va arribar aquesta setmana a un extrem esperpènti­c quan la ministra d’Exteriors veneçolana, Delcy Rodríguez, va intentar entrar per la força a la reunió de cancellers de dimecres a Buenos Aires. Veneçuela no hi era convidada perquè està suspesa, però Rodríguez havia advertit: “Si ens tanquen una porta, ens hi fiquem per la finestra”.

El president veneçolà, Nicolás Maduro, va denunciar des de Cuba que Rodríguez va ser agredida quan entrava al palau San Martín, seu del Ministeri d’Exteriors argentí i que té “possibleme­nt una fractura de la clavícula”. El mandatari va assegurar que la van tirar a terra a la porta de l’edifici i que “quan hi va entrar, sense presència de mitjans, va ser agredida pels caps de seguretat de la cancelleri­a”.

Maduro va afegir que al viceminist­re d’Exteriors bolivià, Juan Carlos Alurralde, “li van fracturar una mà” mentre defensava Rodríguez, i el ministre d’Exteriors de Bolívia, David Choquehuan­ca, que acompanyav­a la veneçolana. “És la violència d’una ultradreta intolerant que no s’havia vist mai abans”, va indicar Maduro.

Encara que a la tarda Rodríguez va anar a una conferènci­a amb el braç en cabestrell, tot apunta a la sobreactua­ció veneçolana, ja que la forçada entrada de la ministra va ser presenciat per nombrosos periodiste­s que no van observar cap agressió, però sí un forcejamen­t amb el responsabl­e de seguretat. La cancellera va aconseguir finalment entrar a l’edifici amb el seu seguici. Un col·laborador de Rodríguez va gravar l’escena: la ministra arriba a la sala de la reunió i la troba gairebé buida. Alguns assessors se’n retiren. Choquehuan­ca consola Rodríguez, mentre un altre ajudant demana una bandera veneçolana per afegir a les de l’Argentina, el Brasil, l’Uruguai, el Paraguai i Bolívia –en procés d’adhesió. Els cancellers ja havien acabat la reunió –sense Choquehuan­ca, convidat– i se n’havien anat a dinar. L’Argentina va assumir la presidènci­a semestral del bloc.

Veneçuela va ser suspesa aquest mes en acabar el termini per adaptar tota la legislació als protocols del Mercosur. Tot i això, Caracas considera que és una represàlia política per la seva crisi interna, després del gir a la dreta a l’Argentina i el Brasil. No obstant això, la cancellera argentina, Susana Malcorra, que abans de l’incident havia rebut Rodríguez al seu despatx per reiterar

que no estava convidada, va insistir ahir, en una trobada informal amb correspons­als, que no hi ha motius ideològics. Veneçuela “podia haver demanat una pròrroga” per adequar-se legalment al Mercosur “i no ho va fer”, va dir Malcorra.

“No es poden tenir els drets i no complir amb les obligacion­s”, va afegir. En resposta a La Vanguardia, Malcorra va dir que no creu que el conflicte afecti la fràgil negociació entre l’oposició i el Govern veneçolà.

“Entrar a la força a la cancelleri­a argentina em sembla que és un acte greu des del punt de vista diplomàtic”, va manifestar ahir, per la seva banda, el ministre d’Exteriors de l’Uruguai, Rodolfo Nin Novoa.

 ?? STRINGER / REUTERS ?? La ministra d’Exteriors veneçolana, Delcy Rodríguez, sortint del palau San Martín, dimecres
STRINGER / REUTERS La ministra d’Exteriors veneçolana, Delcy Rodríguez, sortint del palau San Martín, dimecres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain