La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estripar les cartes

- Rafael Jorba

La llibertat d’expressió és un dret prevalent. El seu límit és l’ anomenat discurs d’odi. Es pot fer una restricció mental per obviar aquest extrem i afirmar que la llibertat d’expressió és il·limitada, però no es pot concloure que el seu exercici sigui innocu: el que fem o deixem de fer té conseqüènc­ies en les relacions interperso­nals, socials i polítiques. Des d’aquesta lògica, emparant-se amb la llibertat d’expressió, els diputats de la CUP al Parlament de Catalunya fa temps que han estripat les cartes. Ara han visualitza­t aquesta ruptura esquinçant la carta del Rei. Era la seva manera de respondre a la detenció dels encausats per la crema de les fotos de Felip VI l’Onze de Setembre passat (no se’ls detenia pel presumpte delicte d’injúries a la Corona, sinó per no haver anat a declarar per videoconfe­rència en diversos jutjats de Catalunya que havien de servir d’enllaç amb el jutge que instrueix el cas a l’Audiència Nacional).

L’actuació de la CUP s’adiu amb una organitzac­ió que es defineix com a assembleàr­ia, anticapita­lista, deslligada de les formes de dominació patriarcal i partidària d’una República catalana. “La CUP és i continuarà sent un dels actors més compromeso­s en les iniciative­s populars que preparen la ruptura amb els estats espanyol i francès”, declara. És a dir, com va explicar l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, després de ser detinguda en unes circumstàn­cies semblants, “la independèn­cia dels Països Catalans no arribarà mai del compliment de la legalitat establerta”. “La desobedièn­cia no la fem per pressionar la Generalita­t ni per provocar l’Estat espanyol. Forma part de la nostra praxi política”.

Des d’aquesta òptica, el problema no és la CUP –sisè grup del Parlament, amb menys de 338.000 vots i deu escons–, sinó l’ex-CDC. El partit d’Artur Mas no només va sacrificar el president de la Generalita­t a l’altar del procés –va ser substituït per Carles Puigdemont, que ocupava la tercera posició a la llista de Junts pel Sí de Girona–, sinó que va sacrificar també el seu perfil liberal i reformista. Així, en la seva fugida endavant, l’ex-CDC ha anat passant pantalles sense adonar-se que en aquesta política virtual acceptava que a cada pantalla quedés escrit un tros del programa rupturista de la CUP.

Només uns exemples. Resolució sobre l’inici del procés (9/XI/2015): “El Parlament de Catalunya insta el futur govern a complir exclusivam­ent les normes o els mandats emanats d’aquesta Cambra”. Conclusion­s de la Comissió d’Estudi del Procés Constituen­t (27/VII/2016): “Les decisions de l’Assemblea Constituen­t seran de compliment obligatori per a la resta de poders públics i per a totes les persones físiques i jurídiques. Cap de les decisions de l’assemblea no serà tampoc susceptibl­e de control, suspensió o impugnació per cap altre poder, jutjat o tribunal”.

Aquesta és la lògica, la praxi política, que la CUP aplica al peu de la lletra. Junts pel Sí –l’exCDC i ERC– ha de decidir si reprèn la via reformista o, com els cupaires, estripa les cartes.

L’ex-CDC ha anat passant pantalles sense adonar-se que a cada pantalla quedava escrit un tros del programa de la CUP

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain