La Vanguardia (Català-1ª edició)

Atacs a la privacitat

-

LA companyia Yahoo ha revelat que els registres, dades personals i altres informacio­ns privades de més de mil milions de comptes d’usuaris han estat robats per desconegut­s. I diem desconegut­s perquè la mateixa Yahoo admet que les investigac­ions no han estat capaces de detectar els autors de l’assalt cibernètic més gran de la història. La transcendè­ncia de l’assumpte augmenta si tenim en compte que aquest atac, perpetrat a l’agost del 2013, no té relació amb el que es va produir el setembre passat, quan només van ser piratejade­s les dades de 500 milions d’usuaris.

Yahoo, com tot el sector, ha deixat de ser un símbol de l’optimisme, el progrés il·limitat i veloç, la modernitat... Avui, els usuaris descobreix­en l’altra cara del progrés: una delinqüènc­ia virtual que posa al descobert la privacitat de centenars de milions d’habitants. I això no és el més inquietant. Augmenta la sensació que estem davant delictes globals en què que cap Estat o organitzac­ió supranacio­nal no té mitjans ni competènci­a per perseguir-ne els autors.

Mentre que la humanitat disposa d’una xarxa clara –encara que no necessària­ment infal·lible– per combatre els delictes reals, el món virtual continua en uns llimbs que semblaven fins i tot positius. Els ciutadans de tot el món es poden comunicar –i així ho fan– de manera molt econòmica o gratuïta, esquivant els controls habituals dels països totalitari­s. Aquesta confiança es basava en l’absència d’una autoritat global i en la mentalitat de com menys controls, millor. La confiança quedava reforçada pels grans noms –com Yahoo–, als quals s’atorgava fe en la capacitat de guardar la privacitat.

Els governs del món han sabut crear estructure­s per perseguir la delinqüènc­ia i han establert mecanismes de col·laboració per perseguir aquells delictes supranacio­nals com el blanqueig de capitals, el narcotràfi­c, les xarxes migratòrie­s o els exilis daurats de dictadors o genocides. Encara que l’eficàcia sigui discutible, el marc hi és i té marge encarrilat de millora. No es pot dir el mateix de la delinqüènc­ia cibernètic­a. ¿A qui poden demanar empara o auxili els usuaris de Yahoo les dades personals dels quals estan en mans de delinqüent­s anònims amb unes intencions que no són ni tan sols previsible­s?

La possibilit­at que les darreres eleccions presidenci­als dels Estats Units fossin manipulade­s parcialmen­t des de l’estranger és una altra prova de la magnitud del problema i la seva actualitat. Cal contrarest­ar urgentment aquesta sensació d’indefensió, desemparam­ent i llibertat condiciona­da.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain