La Vanguardia (Català-1ª edició)

Començo un nou camí

- Quim Monzó

He decidit fer-me youtuber. No és mai tard per emprendre una aventura nova. Ho he decidit després de veure aquesta última setmana l’èxit d’aquest individu alacantí anomenat MrGranbomb­a, que es dedicava a tocar els pebrots a la gent mentre ho filmava. Ho havia fet sovint però el seu gran moment de glòria va ser quan es va acostar a un repartidor i li va preguntar on era la zona de les botigues i, quan el repartidor li va assenyalar que “per allà”, li va dir “caraanchoa”. L’home es va emprenyar, hi va haver una lleugera discussió i finalment li va estampar una bufetada a la galta esquerra, a l’estil Eddie Constantin­e. (Ja no es veuen al cine bufetades com les de Constantin­e.) Ara MrGranbomb­a ha fet desaparèix­er tots els seus vídeos. No sé per què.

Un youtuber és un senyor que puja i comparteix vídeos a YouTube amb l’objectiu de guanyar-s’hi la vida. Com més subscripto­rs i visites aconseguei­xi, més calerons guanyarà. Si aquest youtuber alacantí ha aconseguit fama i diners a còpia d’insultar i ser impertinen­t, doncs jo també puc fer-ho. Sobretot insultar. De manera que he fet una cerca per trobar consells per iniciar-me en aquest món fantàstic i he trobat una pàgina anomenada DailyTekk on et detallen com ho has de fer.

D’entrada expliquen que fer-te famós a YouTube no és fàcil (malament, doncs!) i que has de tenir persistènc­ia, creativita­t, persistènc­ia i més persistènc­ia. (Com tot a la vida, ¿no?) “Per damunt de tot, sigues tu mateix i sigues original; l’audiència vol conèixer-te com a persona, o sigui que mostra la teva personalit­at única”. (Sembla lògic: si impostes una personalit­at que no té a veure amb tu, al cap de poc se’t veurà el llautó.) “Si et posa nerviós parlar a una càmera, et pot ajudar pensar que és algú que coneixes, com un amic o un parent”. (No conec ningú jove a qui li posi nerviós parlar a una càmera. La majoria parlen amb més tranquil·litat a una càmera que a la persona que tenen al davant.) “Posa passió en crear contingut més que no pas en intentar tenir èxit”. (Res de nou. Al món de la literatura passa el mateix. N’hi ha molts que, més que sentir passió per escriure, el que volen és ser “escriptors”.) “Comença fent vídeos curts”. (Sensat. Abans de fer les seves grans pel·lícules, Roman Polanski es va passar anys fent curtmetrat­ges esplèndids.) “Pren el temps necessari per crear continguts d’alta qualitat. Com millor sigui la qualitat dels teus continguts, més visites rebràs”. (Perogrullo en estat pur.) “Assegura’t que els teus vídeos són alegres més que no pas foscos, tristos i depressius”. Aquí m’he aturat. ¿I si la meva personalit­at és precisamen­t fosca, trista i depressiva? Aquest consell es contradiu amb el primer: “Per damunt de tot, sigues tu mateix...” ¿Què faig en aquest cas? O sóc jo mateix o faig vídeos alegres. Totes dues coses a la vegada no poden ser. Veig que comença malament la meva carrera de youtuber, però hi persistiré.

No és mai tard per emprendre una aventura nova: em convertiré en youtuber

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain