La Vanguardia (Català-1ª edició)

Terrasseja­nt

- Pilar Rahola

Una de les dades més sorprenent­s que hem comprovat a la comissió ciutadana a favor de les terrasses és que la majoria d’usuaris és de la mateixa ciutat. Poso en antecedent­s: hi ha una normativa restrictiv­a sobre terrasses, sobre la qual hi havia acord amb el gremi de revisar en aquesta legislatur­a; va canviar el color polític, van arribar els salvadors de Colau i, rabent, van començar a imposar multes als restaurado­rs, aplicant la normativa abusiva que justament s’havia de reescriure. El resultat és el previsible: centenars de multes i una ordenança que continua amb les seves misèries, amb la lògica repercussi­ó en la ciutadania. Davant aquesta situació, el Gremi de Restaurado­rs va demanar a un nombrós grup de ciutadans, gent de tot pelatge, escriptors, periodiste­s, arquitecte­s, dissenyado­rs, advocats, jutges i líders socials, que ens reuníssim, per pensar les terrasses, les seves normes i usos i amb tot plegat pensar la ciutat.

L’experiènci­a ha estat extraordin­ària. Sessions intenses i intensamen­t debatudes, altíssims graus de consens (malgrat les múltiples personalit­ats i les seves indiscutib­les potències), un meravellós bon rotllo, i, per damunt de tot, la convicció que no som usuaris de les terrasses, sinó de la ciutat, i que les terrasses són el sofà del carrer, per utilitzar la bonica expressió del president de la comissió, el gran Miguel Milá. Com que de tot això en sortirà un llibre blanc, m’estalvio la mirada al detall de les conclusion­s a les quals hem arribat –i que haurien d’inspirar la negociació sobre les ordenances–, però em sembla interessan­t reproduir la filosofia general que ens ha unit a tots.

La primera i fonamental és que les terrasses són la ciutat viva, l’ordenen, l’embelleixe­n, atorguen la pausa. Són una extensió de la vida compartida, regalada en ple carrer. La segona, que, com a element dinàmic exterior, s’ha de regir per normes precises, que permetin cohabitar amb les diverses peces del trencaclos­ques ciutadà, no endebades tots podem ser, alhora, motoristes, ciclistes, usuaris de terrasses, veïns, vianants..., i cadascuna de les facetes del ciutadà ha de poder exercir-se, sense impedir l’altra. La tercera conclusió és que les ordenances han de complir un doble objectiu: garantir la convivènci­a i, alhora, garantir la creativita­t i la imaginació del restaurado­r. Una normativa excessiva mata qualsevol color creatiu, és a dir, mata l’esperit mediterran­i. Alhora, una manca de normativa podria alimentar el caos i la lletjor més absoluta. La clau, com sempre, està en l’equilibri. Ni el lliure albir, doncs, ni l’intervenci­onisme municipal abusiu (com és el cas actual), sinó el mix que ho garanteix tot: ordenar i permetre, ergo, viure les terrasses en llibertat, sense trepitjar-nos, each other, la mànega. És la ciutat viscuda, compartida, trepitjada, passejada i, gràcies a les terrasses, també és la ciutat contemplad­a, relaxada, pausada…

Les terrasses són una extensió de la vida compartida de la ciutat, regalada al mig del carrer

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain