La Vanguardia (Català-1ª edició)

El món està boig, boig

- E. SOLÉ, sociòloga i escriptora Eulàlia Solé

Una nova commoció ha esclatat en l’òrbita dels fraus fiscals per part de jugadors de futbol. Es tracta de la protagonit­zada pel davanter del Reial Madrid el portuguès Cristiano Ronaldo. És possible que hagi defraudat més de 160 milions d’euros, presumptam­ent (no ometem l’adverbi!). Davant d’aquesta xifra, la gent corrent fa els seus càlculs. Si la presumpta estafa fiscal de Ronaldo suma tants milions, a quant deuen ascendir els seus ingressos? Seran desorbitat­s, sens dubte. Segons sembla, el frau que investiga l’Agència Tributària concerneix les percepcion­s per publicitat, encara que és evident que si no fos famós com a jugador de futbol no se’l requeriria per realitzar anuncis. Així doncs, donar puntades de peu a una pilota resulta ser l’activitat més ben pagada del món.

Quant cobra un ensenyant en una escola de primària o de secundària, a la universita­t? Quant cobren els metges, els infermers de la Seguretat Social? Salaris deficients. Vegem fins i tot els metges que exerceixen la medicina privada. Ni els més cèlebres assoleixen guanys tan colossals com els que poden obtenir els futboliste­s. I els científics? Emoluments comparativ­ament irrisoris. I encara un interrogan­t final, conseqüent. Quina tasca és més valuosa, més necessària, la d’educar, curar, investigar o la de jugar a futbol? La resposta resulta òbvia, concloent, i, malgrat això, l’última es retribueix més que les anteriors fins a extrems exorbitant­s. Certament que aquest món està boig, boig.

La bona gent se sorprèn endemés que unes persones que acumulen tanta fortuna encara s’entestin a evadir impostos. S’obliden així de la força de la cobdícia, de l’avidesa dels avars, la que els compel·leix a omplir més i més la seva guardiola.

Existeix per afegitó una altra mostra de bogeria, la de que continuïn vigents els paradisos fiscals. Les agències tributàrie­s persegueix­en els defraudado­rs de tant en tant, però els territoris que permeten i amaguen el frau es mantenen dempeus. Sigui a Orient o a Occident, i fins i tot als mateixos països en els quals es pretén sancionar els evasors. Les societats offshore persisteix­en incòlumes, més poderoses que els governs que diuen perseguir-les, ¿honestamen­t, cínicament? Més fortes, molt més, que el conjunt de la societat que se sent estafada, que ho està sent. Quina vergonya i quina bogeria de món...!

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain