La Vanguardia (Català-1ª edició)

Notable alt al parc d’habitatge protegit

Barcelona constata la satisfacci­ó dels usuaris del parc del Patronat Municipal de l’Habitatge i activa la construcci­ó de nous pisos

-

Els barcelonin­s que han llogat o comprat un habitatge a través del Patronat Municipal de l’Habitatge (PMHB) valoren amb un notable el servei rebut i les actuacions realitzade­s des de la xarxa d’oficines de l’habitatge; alhora, el 83,6% es mostra molt o bastant satisfet per haver pogut accedir a un habitatge públic i el 70% destaca que està molt satisfet o bastant amb el pis obtingut, ja que aquest encaixa amb les seves expectativ­es i necessitat­s, segons dades de l’Enquesta de Satisfacci­ó d’Usuaris del PMHB 2016 elaborada per l’Ajuntament de Barcelona.

Els més satisfets –i que han valorat el servei amb un excel·lent o notable– són els ciutadans que van rebre un ajut per al lloguer (82,4%), seguits dels joves que van llogar un pis per mitjà del Patronat (79,3%) i els barcelonin­s que el van comprar amb dret de superfície (69,9%), segons dades de l’enquesta.

SATISFETS AMB EL SERVEI

L’atenció rebuda –l’amabilitat dels informador­s i la claredat en les seves explicacio­ns, l’horari d’atenció de l’oficina i el temps d’espera, entre altres aspectes–, i la tramitació administra­tiva realitzada a les oficines d’atenció del PMHB també són molt ben valorades per part dels ciu- tadans, on el 80,8% considera el servei ofert des de les oficines com d’excel·lent o notable. “Aquesta és una dada de la qual ens sentim molt orgullosos, perquè demostra la profession­alitat, els coneixemen­ts i el saber fer dels profession­als del Patronat”, apunta Àngels Mira, gerent del PMHB.

Encara que el contacte amb les oficines d’atenció a l’usuari se sol fer majoritàri­ament de forma presencial (86,3% dels enquestats), les persones que han optat per telefonar-hi (66%) valoren amb un 7,5 sobre 10 el servei. El motiu més habitual per trucar al telèfon d’atenció és per una “petició de reparació o mantenimen­t” (39,1% de les trucades), seguit dels “tràmits relacionat­s amb el contracte de lloguer” (8,9%) i la “informació/tramitació administra­tiva de l’habitatge” (8,5%).

Pel que fa a la pàgina web, el 40,6% dels internaute­s que hi accedeix ho fa per obtenir informació general sobre habitatge públic i valora amb un 6,8 la facilitat d’ús i la informació disponible al portal del Patronat Municipal de l’Habitatge.

BEN VALORAT A POSTERIORI

Un altre aspecte que es va preguntar en l’enquesta va ser el del servei obtingut després de la compra o el lloguer de l’immoble, “un tema que tenim molt present i al que dediquem molts esforços”, afegeix Mira. Aquest ha estat ben valorat –amb un notable de mitjana– pels usuaris, i aspectes com “les comunicaci­ons rebudes del Patronat”, el “servei de gestió de pagaments/rebuts” i el “servei de gestió de les incidèncie­s”, han superat amb nota les expectativ­es dels usuaris.

Sis de cada deu usuaris que han llogat un pis han comunicat alguna incidència o avaria en l’habitatge. De l’actuació del Patronat en la resolució de l’avaria valoren “l’atenció inicial rebuda” amb 7 punts i “el resultat final de l’actuació” amb 6,5.

HABITATGES DE LLARGA ESTADA

Encara que la mitjana de residència en un habitatge públic de lloguer és de 9,2

anys, el 84,3% de les persones que hi ha pogut accedir considera que aquest serà la seva llar a llarg termini a causa de la seva situació econòmica i personal (34,9%), per la seguretat i estabilita­t que els proporcion­a el pis (14%), pels preus actuals dels habitatges (10,5%) o bé per l’edat que tenen (10,1%). Els inquilins que consideren que es tracta d’un pis provisiona­l, de transició, (que són l’11,6% dels enquestats) ho veuen com un ajut temporal.

Cal apuntar que, entre les persones enquestade­s, el preu del lloguer representa el 35,9% dels ingressos familiars nets. La precarieta­t del mercat laboral, uns salaris baixos i l’increment de preus dels pisos tant de compra com de lloguer a Barcelona –entre les grans ciutats de l’Estat, la capital catalana és la que té els preus més alts de lloguer, amb una mitjana de 735 euros/mes l’any 2015, segons dades de la Cambra de la Propietat Urbana i de la Secretaria de l’Habitatge

Els ciutadans que han accedit a un habitatge públic posen un excel·lent als serveis oferts pel Patronat Municipal El 70% està molt satisfet o bastant amb el pis obtingut, que encaixa amb les seves necessitat­s

de la Generalita­t– ha comportat que molts ciutadans optin per apuntar-se al Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial de Barcelona per poder accedir a un pis a un preu per sota del de mercat.

UN PLA PER INCREMENTA­R EL PARC

Actualment, Barcelona compta amb 10.300 habitatges de lloguer protegit – dels quals 6.300 són gestionats pel Patronat Municipal de l’Habitatge–, xifra insuficien­t per a una ciutat com Barcelona, on més de 280.000 ciutadans viuen de lloguer. A la capital catalana només l’1,5% de l’habitatge és de lloguer social, quan els paràmetres dels països europeus referents en polítiques d’habitatge es mouen entre el 20% i el 30%.

Per incrementa­r el parc i aconseguir que l’habitatge sigui un dret dels ciutadans –i no un producte gairebé de luxe– l’Ajuntament impulsa el Pla per al Dret a l’Habitatge 2016-2025. Aquest planteja les polítiques d’habitatge des de la perspectiv­a del servei públic i el dret, i no només com un bé material o un negoci. El nou pla preveu passar de produir 200 nous habitatges públics anuals a 1.000, i l’objectiu final és construir fins al 2025 un total de 8.854 pisos, el 80% dels quals es destinaran al lloguer.

 ?? AB ?? ELS BARCELONIN­S QUE HAN OPTAT A UN PIS DE PROTECCIÓ OFICIAL, COM LA DE LA IMATGE, VALOREN POSITIVAME­NT ELS SERVEIS REBUTS PEL PATRONAT MUNICIPAL DE L’HABITATGE.
AB ELS BARCELONIN­S QUE HAN OPTAT A UN PIS DE PROTECCIÓ OFICIAL, COM LA DE LA IMATGE, VALOREN POSITIVAME­NT ELS SERVEIS REBUTS PEL PATRONAT MUNICIPAL DE L’HABITATGE.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain