La Vanguardia (Català-1ª edició)

La butaca d’orelles

- Susana Quadrado

De vegades els principis són com aquella vella butaca d’orelles en què fem la migdiada des de fa anys i de la qual no estem disposats a desprendre’ns de cap manera. Els coixins ja han adquirit la forma del nostre cos. És confortabl­e encara que necessita moltes cures. Amb els principis passa el mateix: de tant utilitzarl­os, s’acoblen a les nostres expectativ­es com l’embrió a l’úter. Dins d’ells ens sentim segurs perquè de fet configuren el que som, la nostra identitat, i per això els defensem a mort.

Hi ha principis que són dogma de fe.

Però sempre arriba el dia en què algú, benintenci­onat potser, suggereix que aquella butaca és una antigalla, que no encaixa al menjador on comencen a manar els mobles low cost, bonics, versàtils, ni de bon tros tan consistent­s ni fiables com el nostre d’orelles. Ens diran que la vella butaca ens limita, com els vells principis. No és així. Segur que haurem de reentapiss­ar-la, posar-la al dia, encara que en el fons el que val és la seva carcassa. Periodisme. Aquí volia arribar. El cas Nadia ha posat a l’ofici davant la societat en forma de mirall, i el que n’ha reflectit és la cara més lletja. Hem vist el monstre. Hi haurà a qui tant li farà, que fins i tot creurà en els circs de monstres, però estic convençuda que a una gran majoria la seva sola visió ens fa fàstic. En aquesta història de la petita Nadia van fallar tots els controls i les prevencion­s profession­als de l’ofici. Va fallar el més elemental: comprovar la veracitat de les dades des del minut zero en què va començar a rodar tota aquesta faramalla. Va fallar el rigor. Es va abaixar la guàrdia. Va fallar la lògica. Ja ho vaig escriure dissabte en aquest diari i ho repeteixo ara.

És dogma de fe, també, la humilitat, que ens obliga a tots els periodiste­s a l’autocrític­a. El millor sastre esguerra un vestit, tots ens podem equivocar, per descomptat. Però és inacceptab­le la feina mal feta. El millor de tot això és que, en un moment tan convuls per al negoci de la premsa, aquest debat pugui tenir un efecte catàrtic.

Personalme­nt, no obstant això, em nego a donar per bones aquestes anàlisis que des dels artificis retòrics desqualifi­quen el conjunt de la professió. No tots som monstres. El periodisme de què una gran majoria ens sentim alhora deutors i hereus no és el de l’espectacle, la mentida i el clic fàcil, sinó el que considera que els fets són tossuts i la veritat, sagrada. El dels principis. Aquell que descansa sobre la carcassa de la vella butaca d’orelles.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain