La Vanguardia (Català-1ª edició)

Izpisúa allarga la vida de ratolins manipulant els seus gens

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Una tècnica que modifica l’activitat de múltiples gens en una cèl·lula ha aconseguit frenar l’envellimen­t en ratolins en una investigac­ió dirigida per l’espanyol Juan Carlos Izpisúa, de l’InstitutSa­lk de Califòrnia (EUA). La tècnica, però, no és aplicable a persones.

Segons els resultats presentats ahir a la revista Cell, la longevitat mitjana dels ratolins s’ha incrementa­t de 18 a 24 mesos. Això s’ha aconseguit amb una tècnica anomenada reprograma­ció cel·lular. Se’ls han activat quatre gens que, en experiment­s anteriors en laboratori, havien aconseguit que una cèl·lula diferencia­da (per exemple, de la pell) torni a adquirir els caràcters d’una cèl·lula embrionàri­a. Per a les cèl·lules és com un viatge al passat, ja que recuperen el potencial que tenien al principi de la vida.

Als ratolins de la investigac­ió, aquests quatre gens –coneguts entre els biòlegs com a factors de Yamanaka– s’han activat únicament entre dos i quatre dies. D’aquesta manera s’ha aconseguit que les cèl·lules no tornessin a l’estat embrionari sinó que mantingues­sin les caracterís­tiques de cada teixit, però com si fossin més joves.

Els ratolins tenien una alteració genètica que accelera l’envellimen­t. Però “no hem corregit la mutació que causa l’envellimen­t prematur en aquests ratolins”, declara Juan Carlos Izpisúa en un comunicat. “Hem alterat l’envellimen­t canviant l’epigenoma, cosa que suggereix que l’envellimen­t és un procés plàstic”.

Es tracta de la primera investigac­ió en què la reprograma­ció cel·lular ha allargat la vida en animals. En intents anteriors els ratolins morien a curt termini o desenvolup­aven múltiples càncers. Els quatre factors de Yamanaka que rejoveneix­en les cèl·lules estan relacionat­s amb diferents tipus de càncer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain