La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern retira la petició de presó per a la parella del Clot

La Generalita­t rectifica la pena de dos anys i tres mesos de presó i exigeix una multa de 240 € per al matrimoni que es va oposar a ser desnonat

- TONI MUÑOZ

El matrimoni desnonat el juliol del 2011 al Clot no anirà a la presó. En l’última sessió del judici celebrada ahir, la Generalita­t va fer marxa enrere i va retirar la pena de dos anys i tres mesos de presó que sol·licitava per a la parella per haver-se resistit al desallotja­ment forçós del pis on van viure durant 26 anys amb els seus tres fills. Finalment, sense donar cap explicació, l’advocat del Govern va rectificar i es va limitar a sol·licitar per al matrimoni una multa 240 euros per una falta contra l’ordre públic, la mateixa pena que demanava la Fiscalia des d’un principi .

Tot i això, a aquesta família el patiment que han viscut els últims cinc anys no l’hi estalvia ningú. Primer van perdre la casa, i després, arran d’aquells fets, van viure pendents d’un procés judicial amb unes penes que si s’haguessin confirmat els haurien obligat a entrar a la presó. La pressió que han exercit els últims dies diversos col·lectius podria haver fet efecte. El quart tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens, va rebre a la seu de l’Ajuntament el matrimoni desnonat i va adreçar un escrit al conseller d’Interior, Jordi Jané, perquè reconsider­és la petició de presó destacant que es tractava d’un “cas simbòlic a tot l’Estat en què una família podria acabar a la presó per oposar-se pacíficame­nt a ser desnonada”.

Els fets es remunten al juliol del 2011, quan uns setanta activistes de la PAH es van concentrar al portal del pis del Clot on vivien la Verónica i l’Eliseo per intentar paralitzar el seu desnonamen­t obstaculit­zant l’entrada dels Mossos. Es va desplegar un gran dispositiu per fer efectiu el desallotja­ment i els agents van decidir accedir al domicili pel balcó amb una escala. La policia va acusar Verónica i Eliseo d’intentar desestabil­itzar-la per fer-los caure, i això va comportar la seva imputació.

Durant el judici, el matrimoni no només ho va negar sinó que l’Eliseo va acusar els agents d’haver-li clavat un cop de puny. Per aquests fets la Generalita­t els reclamava dos anys i tres mesos de presó que finalment ahir va rebaixar a una multa.

L’advocada de la parella, Laia Serra, va recriminar al Govern que faci “acusacions a la lleugera” sense tenir en compte el patiment ocasionat durant aquests anys. “Estem parlant de vides de persones rememorant uns fets traumàtics que els han abocat a cinc anys d’espera per asseure’s al banc dels acusats només per una falta”, va dir. Els acusats van fer ús de l’últim torn de paraula per assenyalar que “hem patit molt, no hem fet res mal fet i no ens mereixem aquest càstig”, va dir l’Eliseo. La seva dona, Verónica, va destacar que el procés judicial els ha “destrossat” al·legant que “no han fet cap mal ni són delinqüent­s”.

La Generalita­t també va rebaixar a dos anys de presó les penes sol·licitades per als altres tres activistes antidesnon­aments acusats en el judici.

L’advocada del matrimoni recrimina a Interior que faci “acusacions a la lleugera”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain