La Vanguardia (Català-1ª edició)

La terra com un do

- JOAN-ANDREU ROCHA

Moisès va guiar els israelites en el camí del desert cap a la terra que Déu els havia promès, però no li va ser permès travessar el Jordà i entrar a la terra promesa. Seria Josuè, el col·laborador més directe de Moisès, qui cap al s. XII a.C., iniciaria la campanya cruenta que faria realitat l’espai geogràfic que els israelites reconeixer­ien com a do de Déu i es distribuir­ia entre les diverses tribus d’Israel. Llavors Canaan estava dividit en diversos petits estats independen­ts centrats en ciutats fortificad­es amb el seu propi sobirà.

Però la terra de Canaan és també un espai teològic: no es correspon només amb una regió geogràfica precisa, sinó amb un país en la seva globalitat. Les fronteres atribuïdes a aquesta terra constituei­xen ideals que els regnes d’Israel i de Judà no van assolir mai al llarg de la seva història. Les narracions del llibre de Josuè són més una explicació relativa a la propietat de la terra promesa que una transcripc­ió de la seva apropiació. Amb més de 300 topònims, aquest llibre passa revista a l’espai que esdevindrà la història d’Israel, motivant els israelites a conrear la seva terra en pau, però també a defensar-la costi el que costi.

Al costat d’aquest ideal persisteix una altra realitat: la terra promesa és un do. Com a tal els israelites hauran de conquerir-la a partir de la seva destresa militar i, sobretot, de la seva confiança en Déu.

El llibre de Josuè és una crònica de campanyes militars i pactes polítics entorn d’uns llocs geogràfics concrets que ressonaran al llarg de tota la Bíblia. Però és també la crònica de com els territoris promesos al poble d’Israel estan lligats a la confiança que els seus habitants dipositin en qui els els va concedir, una confiança que no estarà lliure de proves.

 ?? DEA / ARXIU J. LANGE / GETTY IMAGES ?? Hassor –el Jordà al fons– va ser arrasada per Josuè
DEA / ARXIU J. LANGE / GETTY IMAGES Hassor –el Jordà al fons– va ser arrasada per Josuè
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain