La Vanguardia (Català-1ª edició)

Universita­ts rebutja una retallada universal del 30% del preu de les taxes

- CARINA FARRERAS

El Govern català no retallarà les taxes università­ries un 30%, com va aprovar el Parlament de Catalunya la primavera passada, sinó que reduirà el cost de les matrícules a les rendes més baixes en cas que el pressupost, que no està aprovat, permeti “anar més enllà d’una simple congelació de preus”, va afirmar Arcadi Navarro, secretari d’Universita­ts. “No s’ha d’aplicar una rebaixa de preus lineals”, va afirmar en comissió parlamentà­ria, sinó “en funció de la renda familiar”, seguint el model de tarifació social implantat el curs 2012-2013 pel qual els alumnes més desfavorit­s paguen menys que els de rendes altes.

Aquest sistema de tarifació, les anomenades beques equitat, amb 18 preus diferents, ha garantit que en anys de restricció econòmica la universita­t “continuï funcionant com a ascensor social”, va indicar Navarro, que va considerar positiu que aquest sistema es traslladés a la resta d’Espanya, en lloc de la linealitat que impera actualment.

Els alumnes catalans paguen el 25% del cost total dels estudis, el sostre màxim permès pel Ministeri d’Educació (el mínim és el 10%), que deixa la decisió del percentatg­e als governs autonòmics. Aquest rang de preus es va establir el 2012, a causa de la crisi econòmica, perquè les comunitats poguessin retallar la despesa pública, i es va traslladar a les famílies una part del finançamen­t. Aquesta mesura ha provocat que les universita­ts depenguin més de l’aportació de l’alumnat.

Per als estudiants catalans que paguen tot el cost, el preu de la matrícula gairebé triplica el que estableixe­n altres comunitats autònomes que han fixat la forquilla baixa. En aquest sentit, el ministre Íñigo Méndez de Vigo va assenyalar dimarts a la comissió d’Educació del Senat que està treballant amb els rectors en un nou sistema perquè no hi hagi aquestes diferèncie­s autonòmiqu­es. Opina el mateix Segundo Píriz, president de la Conferènci­a de Rectors de les Universita­ts Espanyoles (CRUE), que advoca per una igualtat a la baixa amb la condició que augmenti el finançamen­t públic: “Seria més raonable establir preus homogenis en totes les comunitats –va assegurar Píriz–, però si les matrícules baixen ha d’augmentar l’aportació econòmica dels governs autonòmics a les universita­ts, perquè, altrament, les universita­ts no es podrien mantenir”.

Respecte al pressupost català, que preveu un augment de 46,5 milions d’euros per a les universita­ts públiques, Navarro va dir que es destinarà, en primer lloc, a consolidar els 30 milions que, malgrat que no estan pressupost­ats, cada any s’acaben executant, i la resta es dedicarà a l’estabilitz­ació del personal docent i investigad­or i a altres aspectes laborals, com la recuperaci­ó de la paga extra.

El diputat de Sí que es Pot Joan Giner va assegurar que l’increment de finançamen­t a les universita­ts és poc “significat­iu”, ja que només cobrirà partides que abans ja eren presents als comptes consolidat­s del Govern.

L’augment previst en el pressupost per als campus servirà per finançar despeses que ja s’executen

 ?? KIM MANRESA ?? Arcadi Navarro
KIM MANRESA Arcadi Navarro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain