La Vanguardia (Català-1ª edició)

El derbi de Chen

El propietari blanc-i-blau viurà la visita del seu equip al Camp Nou per televisió en lloc d’anar a la llotja

- RAMÓN ÁLVAREZ Barcelona

Si Chen Yansheng coneix i segueix la Lliga des de fa anys no és per casualitat. La seducció pel futbol espanyol, l’inici d’aquesta passió que va acabar desencaden­ant el seu interès per l’Espanyol, va néixer l’estiu del 2003. El Reial Madrid més galàctic, amb Beckham, Ronaldo, Zidane, Figo i Raúl a les seves files, va decidir imitar el Manchester United i va protagonit­zar una fastuosa gira asiàtica. Als grans actes de Hong Kong, Pequín i Tòquio s’hi va sumar una visita de l’equip als industrial­s xinesos, entre els quals hi havia el jove fundador i president de Rastar Group, a qui el capità blanc va dedicar una samarreta que des d’aleshores presideix la sala de juntes del grup empresaria­l que avui controla el club català.

“És un jugador total, que suma aptitud i actitud”, és l’aforisme, molt oriental, que el propietari de l’Espanyol sempre fa servir per definir l’exjugador blanc, amb qui Chen ha pogut continuar en contacte i gràcies al qual va assistir a la llotja del Bernabeu, visita que, tret de sorpresa, diumenge no emularà a la llotja del Camp Nou.

Per què no va el president i màxim accionista al derbi estant a Barcelona? Què ha de fer tan important per malgastar una ocasió d’or d’aconseguir una repercussi­ó mediàtica internacio­nal? Són les preguntes que es fa l’espanyolis­me i bona part del barcelonis­me. Motius profession­als, és l’única resposta que surt del club, on ningú no en sap més detalls.

L’ absència sorprèn perquè C he n, com ha assegurat aquesta setmana als jugadors, no es perd cap partit de l’equip. Es fica al llit ja de matinada o bé matina per seguir tots els matxs des del seu domicili de Shantou, la seva ciutat natal. O des del seu despatx a la fàbrica que té als afores de la mateixa ciutat. És el seu centre d’operacions tant profession­al com esportiu, si bé Rastar té les oficines principals a Canton. És allà on té la seu la societat RCDE Asia, encarregad­a d’explotar el mercat asiàtic i del Pacífic per al club. Rastar també és present a Shenzhen, on es troba la borsa en què cotitzen els industrial­s, en iuans, i a la ciutat limítrofa de Hong Kong, amb fiscalitat, una borsa dedicada a productes financers i moneda pròpia. És allà on hi ha domiciliat RCDE Hong Kong, la firma titular de les accions del club.

En aquest món de negocis, l’Espanyol és bàsicament un producte més de consum amb projecció a un enorme mercat incipient, que es comença a colar en molts domicilis, com el del mateix Chen. Format al seu país –només parla xinès mandarí i cantonès, la seva llengua materna–, el propietari de l’Espanyol forma part de la generació d’empresaris xinesos que han sabut veure al mercat del lleure i al poder d’atracció que té la cultura occidental a Àsia una gran oportunita­t de negoci. Els seus tres fills, ja educats a Europa, parlen anglès perfectame­nt. Amb més de mig consell de l’Espanyol xinès, ell no el necessita. En el seu contacte diari amb el conseller delegat, Ramon Robert, fa servir una de les funcionali­tats de WeChat, que és una mena de WhatsApp xinès, que tradueix directamen­t les converses d’anglès a mandarí i viceversa. Tot i que els consells d’administra­ció, per videoconfe­rència solen ser més confusos i de vegades la part catalana s’ha d’espavilar.

Chen sempre ha dit que és un apassionat de Barcelona i que la ciutat va ser determinan­t per decidir-se per l’Espanyol, com també la seva història i el nou estadi. Després d’anteriors visites en què es va allotjar a l’hotel Princesa Sofia, aquesta vegada ja ho ha fet a la casa que va adquirir a l’avinguda Pearson amb els col·laboradors que s’ha emportat de la Xina. El destí ha fet que un dels representa­nts de la comunitat xinesa a Barcelona, el propietari del restaurant Shanghai 1930, sigui natural de Shantou. És allà on Chen dina sovint i on es proveeix de les mandonguil­les de Shantou, un plat de culte. Com ho són les potes de calamar seques amb què probableme­nt gaudirà del derbi... davant una gran pantalla de televisió.

Una samarreta de l’exmadridis­ta Raúl dedicada presideix la sala de juntes de Rastar Group L’industrial xinès, que ha estrenat casa a Pedralbes, deixarà la ciutat dissabte

 ?? RCDE ?? La història. Chen creu que un dels principals actius de l’Espanyol és la seva centenària història i una de les seves prioritats va ser obrir l’espai museístic
RCDE La història. Chen creu que un dels principals actius de l’Espanyol és la seva centenària història i una de les seves prioritats va ser obrir l’espai museístic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain