La Vanguardia (Català-1ª edició)

Targeta al videoarbit­ratge

El Madrid guanya l’América i es fica a la final entre crítiques a l’ús del vídeo

- CARLOS NOVO Madrid

El Madrid ja és a la final del Mundial de Clubs que disputarà diumenge al Japó contra el local Kashima Antlers després de derrotar sense conflictes un fluix América de Mèxic en un partit marcat una altra vegada per la polèmica desencaden­ada pel videoarbit­ratge, que no ha pogut tenir un debut més dissortat en competició oficial. Si la primera semifinal entre l’equip japonès i l’Atlético Nacional de Colòmbia va passar a la història per la utilitzaci­ó del VAR (video instant replay) per decretar un penal comès sobre un jugador en fora de joc, en la segona hi va haver molta confusió en una jugada en el temps afegit de la segona part, quan el Madrid ja tenia el passi a la final a la butxaca pel solitari gol de Benzema al límit del descans.

L’embolic va arribar al minut 92, quan James va habilitar amb una passada en profundita­t Cristiano, que en posició legal va afusellar Moisés Muñoz per aconseguir el 2-0 i tancar el partit. Llavors es va armar una autèntica cerimònia de la confusió. L’àrbitre, el paraguaià Enrique Cáceres, va donar el gol mentre els madridiste­s s’abraçaven. Instants després s’ho va repensar, va fer un estrany gest amb la mà (després es va saber que demanava l’ajuda del VAR) i va ordenar al porter que tragués de porteria, com si l’hagués anul·lat. El porter mexicà no es va fer pregar i va fer el servei, a correcuita, davant la perplexita­t dels madridiste­s, que no s’acabaven de creure el que passava. Durant gairebé un minut els mexicans van controlar la pilota fins que l’àrbitre va dir prou. Els jugadors blancs no sabien si s’havia xiulat el final del partit o què. Llavors, Cáceres va ordenar treure de centre a l’América i va donar per vàlid el gol. I va afegir dos minuts més al joc, fins al 95, que després no va complir per a desesperac­ió dels mexicans, atònits com tothom per l’embolic que s’havia muntat.

Ja abans del gol de Cristiano el VAR havia estat protagonis­ta quan l’àrbitre va consultar si l’havia encertat anul·lant un gol a Benzema. La jugada va servir a Lucas Vázquez per mostrar-se irritat pel mal ús de la tecnologia. “El fora de joc de Benzema era claríssim i hem hagut d’esperar dos minuts per saber si era gol o no. A veure què passa en el futur, però crec que es perd una mica l’essència del futbol pel que fa a les decisions al moment”.

La FIFA, a més a més, va tenir la mala sort que l’elegit home del partit, Luka Modric, va aprofitar la roda de premsa posterior al lliurament del trofeu per carregar contra el VAR: “Per a mi, això no és futbol i no m’agrada. No sé què més puc dir. L’altre dia vam tenir una reunió i no vaig escoltar gaire perquè espero que aquesta regla no continuï”.

Zidane es va mostrar una mica més contempori­tzador: “El problema és que ens hem d’adaptar al que la FIFA vol fer. Jo tinc la meva idea, la meva sensació. En aquesta jugada hi ha hagut una mica de confusió, és veritat. Les coses han de ser més clares, però la tecnologia, el que volen fer per millorar les coses, això no ho podem controlar. Si volen millorar és bo per al futbol, però les coses han de ser més clares per a tothom. I no va ser així en aquesta jugada”.

Qui s’ho va prendre amb més humor va ser Cristiano: “La televisió no funciona, eh?”, va dir el futbolista portuguès.

Modric, Lucas Vázquez, Benzema, Cristiano i Zidane troben que el VAR confon El Madrid disputarà el títol a Yokohama diumenge a les 11.30 h contra el Kashima Antlers

 ?? MATT ROBERTS / GETTY ?? Els jugadors mexicans protesten a l’àrbitre paraguaià la confusió creada donant, anul·lant i tornant a donar el gol a Cristiano
MATT ROBERTS / GETTY Els jugadors mexicans protesten a l’àrbitre paraguaià la confusió creada donant, anul·lant i tornant a donar el gol a Cristiano

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain