La Vanguardia (Català-1ª edició)

El BCE alerta que hi ha risc de bombolla immobiliàr­ia en vuit països

- Redacció

Torna l’espectre de la bombolla immobiliàr­ia. El Banc Central Europeu (BCE) va alertar ahir que hi ha riscos concrets de sobreescal­fament al sector residencia­l en fins a vuit països de la Unió Europea (UE): Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Luxemburg, Holanda, Suècia i el Regne Unit. Espanya no apareix a la llista, després d’experiment­ar en la pròpia pell els estralls de la crisi anterior. Estònia i Eslovàquia se salven pels pèls, ja que l’institut reconeix que han pres decisions per mitigar els possibles riscos.

L’entitat coincideix així en l’anàlisi del mes de novembre passat que va fer el Consell Europeu de Risc Sistèmic (ERSB). Aleshores aquest organisme va reconèixer que aquestes vulnerabil­itats “podrien ser font d’uns riscos sistèmics per a l’estabilita­t financera de la UE en el mig termini”.

Els experts examinen, en particular, l’augment dels nivells del deute així com la capacitat de les llars per tornar els préstecs hipotecari­s. En última instància, vigilen les dinàmiques de preus per comprovar si la taxa de creixement porta a una sobrevalor­ació dels immobles. La bona notícia és que, amb les dades de què disposa actualment el BCE, no es perceben riscos a curt termini per al sistema bancari, que es podria veure afectat en cas que el volum de crèdits morosos augmentés.

“En la majoria de casos aquestes debilitats són tant estructura­ls com cícliques”, apunta l’ERSB. En el primer aspecte destaquen desgravaci­ons fiscals, un desenvolup­ament escàs del mercat de lloguer i pressió demogràfic­a. En el segon factor, assenyalen com aquestes bombolles poden ser la reacció a una llarga fase de correcció del mercat. “Els desenvolup­aments en l’immobiliar­i poden tenir implicacio­ns en l’economia real perquè el sector constituei­x la font més gran de riquesa de les llars i, alhora, el tipus de deute més estès a la UE”, recorden. Crida l’atenció el cas del Regne Unit. Adverteixe­n que després del Brexit un menor creixement econòmic podria dificultar el pagament de les hipoteques de les llars. El BCE no suggereix propostes concretes per reconduir el sector, però saluda les mesures aprovades a Finlàndia i Luxemburg, així com algunes iniciative­s legals a Àustria i Alemanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain