La Vanguardia (Català-1ª edició)

Històries divergents

- Josep Oliver Alonso

Les últimes reflexions de l’FMI han passat una mica inadvertid­es, submergide­s en el debat sobre els augments de l’IVA i, en particular, la demanda d’elevar-lo a l’hostaleria. Guindos i Montoro han vist la seva política fiscal contestada i, amb això, la discussió s’ha centrat sobre aquests aspectes fiscals. No obstant això, el dictamen conté altres apreciacio­ns importants. Tant sobre les millores dels últims anys, com sobre el menor creixement que s’espera, a mesura que vagin reduint el seu impacte els vents de cua exteriors i els efectes expansius de la política fiscal. També destaquen les seves referèncie­s a les fragilitat­s de l’encara elevat endeutamen­t intern (privat i públic) i exterior, o a les derivades del baix creixement de la productivi­tat per a un teixit productiu basat, en excés, en petites empreses.

Però l’anàlisi de l’FMI té una lectura diferent. El lector segur que coneix la meva posició sobre la inevitabil­itat de les polítiques de consolidac­ió fiscal i de reforma (financera, laboral, de pensions o del sector públic). Malgrat el caràcter contractor en el curt termini de les mesures adoptades entre el 2010 i el 2013, la seva implementa­ció era imprescind­ible per establir les bases de la recuperaci­ó. I això, perquè va ser la desconfian­ça exterior, i la fuga de capitals a ella associada, la que va posar el país als peus dels cavalls: Espanya necessita entre 250.000 i 300.000 milions d’euros a l’any per refinançar el deute exterior i, entre juny del 2011 i setembre del 2012, en lloc d’entrades de capital assistim a una sortida pròxima als 400.000 milions d’euros. No va ser casual que la prima de risc s’enfilés fins a superar els 600 punts bàsics.

L’FMI postula que el fort creixement espanyol deriva tant de l’impacte d’aquelles reformes com dels vents de cua exteriors. I encara que és cert que Draghi i el petroli ens han ajudat, i molt, coincidira­n amb mi que aquella empenta ha estat similar per a tota l’eurozona. Des d’aquest punt de vista, el cas italià és paradigmàt­ic. Mentre en la crisi 2012/13, la caiguda del PIB va ser semblant a Espanya (-2,2%) i Itàlia (-2,3%), en 20142017, les diferèncie­s són més que notables: pràctic estancamen­t italià (0,8% anual) davant el sòlid creixement espanyol (2,5%). I el mateix pot postular-se de l’ocupació. Per no parlar dels 350.000 milions d’euros de crèdits incobrable­s acumulats a la banca italiana, incapaç de dur a terme la reforma que va tenir lloc en el nostre sistema financer.

Dos països, com en el conte de Dickens de dues ciutats, amb destinacio­ns que semblen allunyar-se. Un, que ha passat per un dolorós període d’ajust i reformes; un altre, que ho ha estat esquivant, amb els resultats que ara estan a la vista. Qui ens havia de dir que Itàlia amenaçaria el futur de l’euro i que nosaltres, amb tots els nostres tràfecs interns, apareixerí­em com una illa d’estabilita­t! Dos països tan pròxims. I dues històries tan divergents.

La recent evolució d’Itàlia i Espanya revela la importànci­a de les reformes aplicades en els últims anys

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain