La Vanguardia (Català-1ª edició)

La bretxa entre empleats més ben i més mal pagats creix

- Madrid

Els salaris a Europa van adquirint forma de piràmide, amb una base molt àmplia formada pels treballado­rs amb sous baixos i, en la cúspide, un reduït grup d’ocupats amb sous molt voluminoso­s. L’informe mundial sobre salaris, fet públic ahir a la nit per l’Organitzac­ió Internacio­nal del Treball (OIT), posa l’accent en aquest increment de la desigualta­t salarial: a Europa, el 10% dels més ben pagats guanya un de cada quatre euros dedicats a sous, mentre que la meitat dels assalariat­s –els que menys guanyen– només percep un altre 29,1% del total de la massa salarial.

L’OIT ha analitzat les diferèncie­s entre diferents empreses però també les que hi ha dins de les corporacio­ns. I, en escrutar els salaris mínims i màxims que es paguen en cada empresa europea, conclou que les desigualta­ts més acusades es troben en aquelles que tenen sous mitjans més elevats. Així, els alts directius guanyen 211 euros per hora, pràcticame­nt quintuplic­ant la remuneraci­ó mitjana de la seva companyia –45 euros/hora–.

Per tot això, l’OIT reclama una “autoregula­ció” de les empreses perquè “la desigualta­t social es mantingui dins de límits socialment acceptable­s”. Alhora, planteja la necessitat d’anar més enllà d’exigir transparèn­cia en la remuneraci­ó dels que cobren al “màxim nivell” i de tenir en compte l’opinió dels accioniste­s. I, per això, obre el debat sobre si “fan falta més normes per descoratja­r paquets de compensaci­ó basats en el valor accionaria­l a curt termini i no en el rendiment de l’empresa a llarg termini”. També demanen un sistema fiscal més progressiu que desincenti­vi les exigències de retribucio­ns cada vegada més elevades per part dels alts directius.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain