La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els estrangers copen el 81% de la inversió immobiliàr­ia a Catalunya

- ROSA SALVADOR Barcelona

El 2016 marca un rècord d’operacions i supera el nivell anterior a la crisi La inversió immobiliàr­ia marcarà un rècord històric aquest any a Catalunya, amb operacions valorades en 2.496 milions d’euros, un 26% més que l’any passat i molt per sobre dels 1.700 milions que es van invertir el 2007, en el màxim de l’anterior “boom” immobiliar­i, segons les dades presentade­s ahir per la consultora immobiliàr­ia Aguirre Newman.

Anna Gener, directora de la consultora a Catalunya, va explicar que la recuperaci­ó del sector es fonamenta en l’entrada massiva d’inversors internacio­nals, que han materialit­zat el 81% de la inversió (55% directamen­t i la resta a través de les socimis). “Ja no són fons oportunist­es com els que vèiem entre 2012 i 2014, sinó inversors

que busquen actius segurs i tenen vocació de quedar-se a llarg termini, o inversors de valor afegit: profession­als immobiliar­is que assumeixen el risc de desenvolup­ar i construir nous projectes i que són els que tenen més impacte en la fesomia de la ciutat”, va explicar.

Segons la consultora, Catalunya s’ha convertit en una de les destinacio­ns preferides per la inversió immobiliàr­ia en sectors claus com l’hoteler, el comercial i el logístic. “La moratòria hotelera a Barcelona fa que tan sols sigui possible entrar a la ciutat comprant un hotel i els preus s’han disparat, anticipant que els establimen­ts que ja existeixen tindran més ocupació i podran apujar els preus”, va explicar. En el sector logístic ha estat l’impacte d’Amazon, líder del comerç en línia, que ha elegit Barcelona com a centre logístic per al sud d’Europa, el que ha situat a Catalunya com a objectiu prioritari per als grups internacio­nals del comerç electrònic, mentre que al comerç la gran afluència de turistes situa Barcelona com la tercera o quarta ciutat europea per volum de vendes en els seus principals eixos comercials, de manera que els inversors ja accepten comprar locals comercials al passeig de Gràcia o al Portal de l’Àngel que ofereixin rendibilit­ats per lloguer que no arriben al 3,5%.

Gener va explicar que actualment no hi ha prou immobles a la venda per atendre la demanda dels inversors, però tampoc per atendre la demanda de les empreses que volen instal·lar-se a Catalunya, o de les famílies que volen llogar un habitatge. Per això, va augurar, “el 2017 serà l’any de la recuperaci­ó de la construcci­ó. Ja ho hem vist aquest any a l’habitatge, a Barcelona i el seu entorn, però ara el fenomen es va estenent a tota la primera corona metropolit­ana”. Igualment va destacar la tornada de les promocions d’oficines, amb companyies com Colonial, Castellví i Barcelones­a de Inmuebles que promouen edificis al 22@ a risc (sense haver trobat prèviament­e un llogater) i que s’estudien altres projectes també a la plaça Europa i a la Zona Franca. Una cosa similar succeeix al sector logístic, en el qual a falta de naus és tan apressant que els promotors que comencen obres les lloguen molt abans de poder-les acabar.

Hipólito Sánchez, director d’inversions de la consultora, va explicar que dels 2.496 milions d’euros que el 2016 s’han invertit a Catalunya, 860 milions correspone­n a oficines, un 2,8% menys que l’any passat, a causa que el 2015, després d’anys de crisi, va ser un any d’“eclosió” i es van registrar grans operacions corporativ­es. Les transaccio­ns de centres comercials han liderat el mercat, amb 865 milions, gràcies sobretot a la venda del de Diagonal Mar; la inversió en edificis d’habitatges ha estat de 120 milions; els locals comercials van assolir els 100 milions, i el sector logístic va captar 144,1 milions, un 61 % més, a causa de l’escassetat de terreny.

El 2017, va augurar Sánchez, la inversió a Catalunya continuarà creixent a bon ritme i suposarà el 25% del total de l’estat, davant el 20% que ha estat aquest any, per un cert alentiment de Madrid. Sánchez va destacar que aquest any han tornat els inversors nacionals, com Caboel, Catalana Occidente i Colonial. El 57% de la inversió l’han fet els fons, un 26 % societats d’inversió immobiliàr­ia, un 10% inversors privats, un 3% institucio­ns i un 2% assegurado­res.

El 2017 es reactivarà la construcci­ó perquè falten oficines, habitatges i naus logístique­s per llogar

 ??  ??
 ?? VICENÇ LLURBA / ARXIU ?? Els promotors tornen a desenvolup­ar oficines, habitatges i naus logístique­s
VICENÇ LLURBA / ARXIU Els promotors tornen a desenvolup­ar oficines, habitatges i naus logístique­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain