La Vanguardia (Català-1ª edició)

EL PORT DE BARCELONA, PIONER EN L’IMPULS DE LA MOBILITAT SOSTENIBLE

Aposta pel gas natural liquat, un combustibl­e alternatiu per a vaixells, camions i maquinària que redueix les emissions

-

El Port de Barcelona ha presentat un ambiciós Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire que pretén reduir de manera efectiva les emissions contaminan­ts de l’activitat portuària. La promoció del gas natural liquat (GNL) com a combustibl­e alternatiu per a vaixells, camions i maquinària terrestre és l’aposta central del pla, que consta d’un total de 25 accions desenvolup­ades en 53 actuacions. Els avantatges del GN són molt rellevants: respecte als combustibl­es tradiciona­ls, redueix un 80% les emissions de NOx (òxids de nitrogen) i suprimeix per complet les partícules en suspensió i els òxids de sofre.

“Durant les darreres dues dècades hem estat un port pioner en matèria ambiental i tenim la ferma voluntat de continuar sent capdavante­rs. Som conscients que la nostra responsabi­litat com a empresa pública és liderar el canvi cap a un model més sostenible”, ha declarat el president del Port, Sixte Cambra.

Segons els estudis desenvolup­ats per Barcelona Regional, l’activitat portuària és responsabl­e del 7,6% de la concentrac­ió mitjana anual de NOx a la ciutat de Barcelona i de l’1,5% pel que fa a les partícules en suspensió. La principal font d’emissions del port són els vaixells. En concret, els portaconte­nidors són responsabl­es de l’1,7% de la concentrac­ió mitjana anual de NOx de la capital catalana, la resta de vaixells de càrrega represente­n el 2%, els ferris l’1,4% i els creuers l’1,2%.

Ara el Port de Barcelona apos- ta fort per l’impuls del GNL i ho fa amb un gran avantatge competitiu: disposa d’una important planta de regasifica­ció (Enagás, la més antiga d’Europa en funcioname­nt), una instal·lació fonamental per poder subministr­ar GNL a vaixells, camions i maquinària de terminal.

A més, el Port està participan­t en tots els projectes europeus vinculats a l’ús de GNL com a combustibl­e de mobilitat. L’objectiu és dotar el recinte portuari de totes les infraestru­ctures necessàrie­s per subministr­ar GNL i, a més, desenvolup­ar pilots i projectes demostrati­us que promoguin l’ús d’aquest combustibl­e alternatiu.

En el cas dels vaixells, la infraestru­ctura que necessita el Port consisteix en la instal·lació d’un braç de càrrega criogènic i flexible a la terminal d’Enagás (per subministr­ar GNL a gavarra i petits vaixells) i l’adaptació d’una gavarra per subministr­ar GNL als vaixells. Ambdues iniciative­s estan en marxa i disposen de finançamen­t europeu, ja que són part del projecte CORE LNGas hive, promogut per la Unió Europea.

Entre els projectes pilot destaquen la incorporac­ió d’un motor auxiliar de gas al ferri Abel Matutes, de Baleària (projecte CleanPort), i la construcci­ó d’un generador de gas al moll per substituir els motors auxiliars de vaixells ro-ro (transport de vehicles) i proveir-los d’energia elèctrica des de terra. També es realitzara­n proves per transforma­r dos straddle-carriers (maquinària que es fa servir a les terminals de contenidor­s) de propulsió dièsel a GNL, de manera que es puguin analitzar els seus rendiments, eficiència i nivell d’emissions. El pilot es desenvolup­arà tant a la terminal BEST (Hutchison) com a APM Terminals (abans TCB) i, si els resultats són satisfacto­ris, es renovarà progressiv­ament la flota de straddle-carriers d’ambdues instal·lacions.

Aquesta estratègia coincideix amb la que segueix la indústria marítima, afectada per una normativa ambiental cada cop més estricta. Actualment, diverses navilieres han encarregat la construcci­ó de 85 vaixells que seran propulsats amb GNL. És paradigmàt­ic el sector dels creuers: les companyies MSC, Carnival Cruise Line, Costa Crociere i Royal Caribbean tenen previst rebre a partir del 2019 un total de 10 naus de GNL, els primers creuers propulsats amb gas que navegaran al món.

El Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire també inclou una nova ‘gasinera’ al Port per a subministr­ar GNL a camions i la transforma­ció de 25 camions a dual-fuel, com a part del projecte Ecomobilit­at (RIS3CAT). A més, el Port renovarà la seva flota interna de vehicles per unitats elèctrique­s. L’any 2020 el 100% de la flota serà elèctrica.

S’ha d’instal·lar un

braç de càrrega criogènic a Enagás i adaptar una gavarra per a subministr­ar

als vaixells

 ?? PORT BARCELONA ?? La planta de regasifica­ció d’Enagás del port de Barcelona és la més antiga d’Europa en funcioname­nt
PORT BARCELONA La planta de regasifica­ció d’Enagás del port de Barcelona és la més antiga d’Europa en funcioname­nt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain