La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una bona oportunita­t

- Tony Karon T. KARON, professor de postgrau en Afers Internacio­nals de la Universita­t New School de Nova York © Project Syndicate, 2017

Els atacs directes de Donald Trump als mitjans de comunicaci­ó es poden convertir en una oportunita­t per a la premsa dels Estats Units de reassumir el seu paper com a garant de les llibertats, tal com defensa Tony Karon: “El Govern de Trump ja està tancant la porta a alguns grans mitjans (l’exemple més notori és la CNN). Potser el pla de l’equip de comunicaci­ó de Trump és exigir submissió a canvi d’un accés renovat; però per als mitjans rebutjats hauria de ser l’oportunita­t d’alliberars­e”.

El Govern de Donald Trump ha convulsat la premsa tradiciona­l amb els seus atacs a mitjans i la seva incessant difusió de “fets alternatiu­s” (també anomenats mentides). Però és possible que el qüestionam­ent de Trump de l’statu quo informatiu tingui la seva part bona, ja que dona als periodiste­s una oportunita­t per erradicar els mals hàbits associats amb una proximitat massa estreta al poder.

Fa uns dies, va provocar urticària la declaració de Stephen Bannon (cap d’estratègia de Trump) a The New York Times que els mitjans represente­n el “partit d’oposició”. Potser Bannon només volia desconcert­ar els seus interlocut­ors, però sense adonar-se’n els va recordar també la funció crítica que correspon als mitjans. En una democràcia saludable, interpel·len decididame­nt les polítiques i conductes dels funcionari­s, amb la qual cosa ajuden la ciutadania a exigir-los rendició de comptes.

Però per desgràcia, fa molt que els Estats Units no tenen mitjans així. En comptes d’això, la premsa ha permès a successius governs dictar-li informació sense qüestionar-la. Els organismes periodísti­cs dels Estats Units van prioritzar l’accés als cercles del poder per damunt de tot, fins i tot si això implicava evitar preguntes incòmodes o acceptar respostes evasives.

Quan per exercitar un “periodisme d’accés” les redaccions s’identifiqu­en amb les elits polítiques, la premsa assumeix com a objectiu principal explicar les idees del Govern a l’opinió pública. Si a això s’hi sumen les restriccio­ns pressupost­àries dels mitjans, la cobertura política es converteix en una successió interminab­le de frases picants dels polítics i els seus delegats.

Cap calamitat no expressa millor el perill d’una comunitat de premsa massa supeditada al poder que la invasió de l’Iraq, un error catastròfi­c les nefastes repercussi­ons del qual encara afligeixen l’Orient Mitjà i Europa. Abans de la invasió, el govern de Bush va festejar assíduamen­t els periodiste­s dels grans mitjans liberals i conservado­rs, que després el van ajudar a obtenir el suport de l’opinió pública amb la difusió de denúncies (que va resultar falsa) sobre les armes de destrucció massiva de l’Iraq.

Als Estats Units, l’única organitzac­ió de premsa important que va publicar sistemàtic­ament articles crítics de l’argumentac­ió bel·licista va ser el grup Knight Ridder. El seu servei de notícies no tenia accés a funcionari­s d’alta jerarquia, així que van haver de basar-se en fonts dins de la comunitat d’intel·ligència, que de seguida van assenyalar les incongruèn­cies en les afirmacion­s del govern de Bush. Quan la premsa no necessita conrear l’accés a fonts oficials, la veritat en surt beneficiad­a.

El Govern de Trump ja està tancant la porta a alguns grans mitjans (l’exemple més notori és la CNN). Potser el pla de l’equip de comunicaci­ó de Trump sigui exigir submissió a canvi d’un accés renovat; però per als mitjans rebutjats hauria de ser l’oportunita­t d’alliberar-se. Perdut l’accés directe als funcionari­s de nivell superior, ara podran concentrar-se estrictame­nt a exigir comptes al Govern, com correspon.

Per això, hauran de reconsider­ar models editorials arrelats. Com a exemple, fa poc Steve Adler (cap de redacció de Reuters) va proposar als seus col·legues cobrir el Govern Trump com cobririen un govern autoritari estranger. En una carta al personal de Reuters, Adler va convocar a “renunciar a les gasetilles de premsa i no preocupar-se tant per l’accés als funcionari­s. No són tan importants. La nostra cobertura de l’Iran és excel·lent, i gairebé no tenim accés al seu Govern. El que tenim són fonts”. Trump no tem que les seves mentides li restin simpatitza­nts, perquè aquests ja creuen que els mitjans liberals els odien a ells i al president que van elegir. Però encara que cal elogiar The New York Times per descriure com a mentides les falsedats del Govern, també cal assenyalar les importants lliçons no apreses del desastrós captenimen­t d’aquest diari poc abans de la guerra de l’Iraq.

El comentari de Bannon sobre el paper opositor de la premsa ha de servir com a recordator­i d’aquesta història recent. Per defensar la democràcia dels Estats Units de l’amenaça del populisme autoritari, els mitjans de premsa no han de limitar-se a posar en dubte els “fets alternatiu­s” de Trump, sinó que han d’explicar una altra història, basada en observacio­ns, investigac­ions i avaluacion­s crítiques del que diguin tant els republican­s com els demòcrates en el poder.

La veritable història (com bé va demostrar el 2016) es desenvolup­a sovint en llocs als quals els mitjans no fan atenció. Adler va demanar al seu personal “recórrer més el país i assabentar-se de com viu la gent, què pensa, què la beneficia i què la perjudica, i quina imatge, diferent de la nostra, té del Govern i les seves accions”. Els periodiste­s no han de tenir por d’anar pel viarany contrari al poder, perquè aquest és precisamen­t el seu lloc.

La premsa americana té una oportunita­t d’erradicar els mals hàbits associats a la proximitat massa estreta al poder

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain