La Vanguardia (Català-1ª edició)

La travessia de McLaren

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Un any més, l’escuderia McLaren ha anunciat que no estarà al podi de la fórmula 1, atès que encara no ha trobat la clau que els permeti construir un cotxe competitiu, de manera que Fernando Alonso s’haurà de conformar amb continuar batallant pels punts, lluny dels seus vells llorers.

Vuit membres de McLaren van intervenir ahir a Woking en la presentaci­ó del nou bòlid de l’escuderia anglesa, l’MCL32, però cap no va dir la paraula que molts –sobretot els seguidors de Fernando Alonso– esperen: guanyar. Encara no toca, diu Jonathan Neale, director d’operacions i mà dreta del nou cap, el nord-americà Zak Brown, que va substituir Ron Dennis al novembre.

“Sent realistes, és probable que aquest any encara no estiguem al capdavant”, va dir Neale. “El nostre objectiu és progressar fent els canvis necessaris per avançar”. Progressar, la paraula comodí. Ja ho van fer l’any passat (6è equip, amb 76 punts, gairebé el triple que el 2015: 9è amb 27), però no van ensumar la victòria ni de lluny, ni van pujar al podi (el darrer, del 2014).

Aquest 2017 McLaren comença a sorprendre, almenys, en disseny: ha tornat al color taronja de finals dels anys seixanta amb Bruce McLaren, fins al 1972. “Un homenatge significat­iu al fundador”, deia Mansour Ojjeh, propietari del 25% de McLaren.

“La incorporac­ió d’uns cridaners colors taronja i negre reforcen la noció que ens estem distancian­t del predecesso­r més immediat, però són els detalls d’enginyeria de l’MCL32 el que realment m’impression­a”, deia per intentar crear expectativ­es Éric Boullier, el director esportiu. “És el resultat d’un esforç enorme d’un equip que ha progressat molt els últims anys. El canvi de reglament suposa una gran oportunita­t per a nosaltres; ens permetrà progressar amb el que creiem que és un paquet xassísmoto­r ben ordenat i clarament definit, i esperem disminuir la diferència amb els equips de dalt”. Progressar, una altra vegada. Però res de guanyar, ni d’intentar-ho.

Ja ho va dir en un rampell de sinceritat Zak Brown, el nou director executiu, fa dues setmanes: “M’agradaria advertir que no guanyarem cap cursa el 2017. No ho espero. Així que necessitem ser avaluats en el progrés d’aquest any no pel resultat final del 2017 en si mateix”.

No sembla que tant pessimisme, o realisme, afecti l’ànim de Fernando Alonso, que, en el seu tercer curs part II a McLaren, parla de “cotxe esperançad­or” i, fins i tot, deixa entreveure una segona meitat d’any il·lusionant. “El que he vist de l’MCL32 és molt esperançad­or. El començamen­t de la temporada serà un repte –no podem ignorar que venim d’estar bastant al darrere dels equips capdavante­rs–, però m’agradaria pensar que en la segona meitat de la temporada farem passos importants en rendiment. L’objectiu és fer un paper respectabl­e aquest any, i vull pensar que serem capaços d’aconseguir-ho”. Definiu respectabl­e.

“L’objectiu és fer un paper respectabl­e aquest any, i vull pensar que en serem capaços”

 ?? STEVEN TEE / HANDOUT / EFE ?? Aspecte del bòlid que pilotaran Fernando Alonso i Stoffel Vandoorne
STEVEN TEE / HANDOUT / EFE Aspecte del bòlid que pilotaran Fernando Alonso i Stoffel Vandoorne

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain