La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macron presenta el programa econòmic més europeista

Continuïta­t respecte a Hollande i estricta disciplina amb el 3% de dèficit

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

Un programa en plena sintonia amb el malparat estat major europeu, respectant la seva disciplina en matèria de dèficit públic i esperant, a canvi, arrencar, en el millor dels casos, una mica més d’inversió d’Alemanya. Un missatge, en suma, de continuïta­t en temps més que agitats.

És el que es desprèn de les propostes econòmique­s del cada vegada més pròsper candidat del centredret­a francès, Emmanuel Macron, dut per potents padrins, nacionals i internacio­nals, que acaba de subscriure una aliança amb el veterà polític centrista François Bayrou, la qual cosa reforça el seu flanc més feble: la seva inexperièn­cia, més enllà de la macroecono­mia.

I la més clara professió de fe en la foradada nau de Brussel·les a càrrec d’un candidat francès es produeix quan el seu rival de la dreta, l’altra gran opció de l’establishm­ent, que relativitz­a el dogma del 3% de dèficit i desitja bones relacions amb Rússia, François Fillon, rebia, poques hores després, una nova mala notícia: la Fiscalia financera ha decidit obrir una instrucció judicial sobre els salaris del seu entorn familiar, dona i fills, en el marc de l’anomenat Penelopega­te. Això vol dir que la sort del candidat quedarà en mans d’un jutge d’instrucció. Quan? No sembla probable que el cas, encara sense acusat de cap mena, s’instrueixi abans de molts mesos.

Sigui com sigui, mentre que Fillon continua tocat, encara que el seu camp hagi decidit aguantar el tipus i denunciï un complot, el seu principal rival suma punts avançant la part econòmica del seu programa, que no es divulgarà per complet fins al 2 de març.

Amb prou feines havien passat 24 hores des que la Comissió Europea va formular la seva benigna advertènci­a sobre els “desequilib­ris” encara oberts a França. Desequilib­ris en via de correcció, deia, gràcies a instrument­s com el pacte de competitiv­itat, les lleis per eliminar obstacles a l’activitat econòmica, o les reformes per flexibilit­zar el mercat de treball. És a dir, gràcies a Macron.

Per això no hi ha sorpresa en el fet que el candidat, exministre d’Economia de François Hollande i autor de gairebé tot això, es declari disposat a continuar amb el més genuí hollandism­e.

Que el resultat no hagi estat particular­ment brillant, com recorda el camp de François Fillon, és una cosa que de moment queda en segon pla.

En el programa ahir presentat, Macron anuncia 60.000 milions d’euros en rebaixes de la despesa pública, dels quals 15.000 milions en l’asseguranç­a de malaltia i uns 10.000 més en el subsidi d’atur, en el marc d’una “reforma estructura­l” d’aquella garantia.

Els objectius plantejats són modestos i precisamen­t per això ha caigut bé a les television­s, on

La sort del candidat de la dreta, François Fillon, quedarà en mans d’un jutge d’instrucció

es presenten com a “realistes”: reduir l’actual índex d’atur del 10% al 7% el 2022, amb unes previsions de creixement igualment moderades, de l’1,4% per a aquest any i de l’1,8% el 2022.

En la funció pública, reducció de 120.000 funcionari­s (sense tocar la sanitat, que està manifestam­ent estressada), 20.000 milions en reduccions d’impostos a empreses, reducció de l’impost de societats (del 33,5% al 25%), escrupolós respecte a l’objectiu del 3% de dèficit, un sistema de “responsabi­litat” en matèria d’ocupació en la qual “l’aturat podrà rebutjar

Els objectius del programa són modestos, la qual cosa contribuei­x a l’elogi del seu “realisme”

una oferta d’ocupació, però no dues”, gratuïtat dels drets d’herència. Per compensar, petit augment del salari mínim (100 euros) i promesa d’extensió del subsidi d’atur a emprenedor­s i autònoms, exonerar de l’impost d’habitatge el “80%” dels francesos i un programa de 50.000 milions d’euros en inversions, amb dues partides de 15.000 milions per a la formació d’aturats i la transició energètica. Però sobretot el detall, un missatge: només Macron es manté fidel al tòtem germànic del 3% de dèficit.

 ?? CAROLINE BLUMBERG / EFE ?? Emmanuel Macron (al centre de la imatge) va visitar ahir la localitat de Rocamadour
CAROLINE BLUMBERG / EFE Emmanuel Macron (al centre de la imatge) va visitar ahir la localitat de Rocamadour

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain