La Vanguardia (Català-1ª edició)

Díaz coincideix amb Catalunya perquè Montoro condoni els interessos del FLA

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Plena sintonia amb Catalunya. La presidenta andalusa, Susana Díaz, va manifestar ahir la seva total coincidènc­ia amb les autoritats catalanes pel que fa a exigir al Govern central que condoni els interessos generats pel Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), el mecanisme habilitat per l’Administra­ció de l’Estat perquè les comunitats amb dificultat­s de tresoreria es puguin finançar. “És molt preocupant que el Govern central estigui fent de banc amb les comunitats, perquè no és el seu paper i no hauria de cobrar interessos per aquestes quantitats”, va manifestar en una entrevista a Canal Sur Radio.

Aquesta confluènci­a d’opinió entre Andalusia i Catalunya ja va ser sobre la taula a la reunió de presidents autonòmics del 17 de gener, a la qual el president Carles Puigdemont finalment no va assistir. Allà, Susana Díaz va defensar la condonació d’aquests interessos, un concepte pel qual la comunitat andalusa ja ha pagat més de 1.500 milions d’euros.

Fonts properes a Susana Díaz van assenyalar ahir a La Vanguardia que “el FLA ha de ser un préstec a cost zero, un exercici de cooperació lleial del Govern amb les comunitats autònomes. Molt al contrari, el que està passant és que s’exigeixen uns interessos que són més elevats que els que el mateix Estat ha de pagar quan acudeix a Europa a finançar-se. És una situació que no té sentit”.

L’objectiu final de la Junta d’Andalusia és que, mentre es negocia el nou sistema de finançamen­t autonòmic, “es condoni el deute total que suposa el FLA, cosa que permetria aconseguir un equilibri entre totes les regions, que posi fi a les diferèncie­s entre ciutadans segons el territori on resideixen”.

Andalusia, juntament amb cinc comunitats més, reclama aquesta condonació total del deute perquè entén que la comunitat ha estat finançada per sota de la mitjana des que es va posar en marxa el sistema actual. La Junta andalusa reclama 4.672 milions d’euros.

D’altra banda, arran d’una pregunta sobre la reunió entre Rajoy i Puigdemont, Díaz va assenyalar que “això no és bo per a la política ni per al país perquè en l’època de la comunicaci­ó i la informació, on hi ha mil fonts d’informació, els polítics ens hem d’acostumar a la transparèn­cia”.

 ?? MIGUEL ANGEL MOLINA / EFE ?? Susana Díaz
MIGUEL ANGEL MOLINA / EFE Susana Díaz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain