La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central justifica reunions discretes per evitar frustracio­ns

Méndez de Vigo subratlla que el diàleg de Rajoy “no té data de caducitat”

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Arran de la reunió de l’11 de gener entre el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i les peticions des de Catalunya que Madrid posi data i hora a una altra entrevista, el Govern central assegura que està disposat que aquesta i totes les que es plantegin tinguin lloc, però des de l’Exectiu confessen que prefereixe­n un format discret en comptes d’una reunió pública perquè si no hi ha expectativ­es que l’entrevista pugui acabar amb un acord al final només crearia frustració.

I si el president de la Generalita­t va a aquesta hipotètica futura reunió amb l’exigència del referèndum a què està compromès dins del procés sobiranist­a, l’acord serà impossible, de manera que la imatge que es donarà serà d’un desacord irreconcil­iable que el Govern central vol evitar.

Per això, no serà La Moncloa qui donarà per tancat el diàleg i les trobades, precisamen­t perquè el Govern del Partit Popular creu que aquesta és l’estratègia que persegueix la Generalita­t, per fer recaure sobre el Govern de Mariano Rajoy la responsabi­litat de la ruptura del diàleg.

Aquí no hi trobaran l’Executiu, que ha fet del diàleg i de l’operació

diàleg amb Catalunya “l’única operació que coneix el Govern”, va subratllar ahir el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo. Per això, el missatge d’ahir del Govern central va ser un sí rotund a mantenir el diàleg amb Puigdemont i a veure’s, resumit en una frase que va reiterar el ministre portaveu: “L’oferta de diàleg del president Rajoy a Catalunya no té data de caducitat”.

I els temes a tractar, almenys és el que vol Madrid, són els 45 punts proposats per Carles Puigdemont, perquè el 46è, el que interessa al president de la Generalita­t, “està fora de la llei” i Mariano Rajoy no es planteja abordar-lo en una negociació de cap manera. “La mà estesa es manté, perquè l’única operació en què som és en l’operació

diàleg”, va insistir Méndez de Vigo. Aquesta mà estesa no és només cap a la Generalita­t i per parlar de Catalunya. El Govern central dona molta importànci­a als pressupost­os generals de l’Estat, que l’Executiu pretén aprovar a finals de març o primers d’abril per enviarlos al Congrés. Un propòsit ferm de l’Executiu, tot i que és conscient que amb els seus 137 escons no té garantit el primer tràmit, el de les esmenes de devolució. Els presentarà “perquè beneficien tothom”, i crida a la responsabi­litat dels grups, perquè no tirar endavant els comptes públics seria, segons Méndez de Vigo, “dolent per a l’estabilita­t interna i per a la credibilit­at a Europa”.

El Govern del PP, malgrat que sap que no tindrà el suport del PSOE, que ja l’hi ha comunicat oficialmen­t, insisteix en aquest diàleg. Segons el seu parer, “no té sentit aprovar el sostre de despesa i no el pressupost que es basa en aquest sostre de despesa”, i que té les comunitats autònomes, va subratllar el ministre portaveu, amb el PSOE al Govern.

En aquest diàleg les converses amb Ciutadans, Coalició Canària i el PNB avancen, amb contactes de la vicepresid­enta i del ministre d’Hisenda, però l’Executiu hi vol incorporar el PDECat, que, segons el ministre, té “una tradició pactista” com a Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya i “ha donat suport a pressupost­os del PP i del PSOE.

Segons el parer de l’Executiu, seria un primer pas que els diputats del PDECat estiguessi­n disposats a negociar els pressupost­os i poguessin arribar a acords amb ells. Així el Govern s’assegurari­a que podria tramitar els pressupost­os al Parlament. Els 6 escons dels nacionalis­tes catalans li estalviari­a el mal pas d’haver d’esperar tres votacions i aconseguir passar els pressupost­os per la mínima, és a dir, per un empat de vots afirmatius i negatius, que aconseguir­à si els pacta amb el PNB. A més, es demostrari­a que el diàleg i l’acord és possible i es podrien intentar abordar els 45 punts de la proposta de Puigdemont, tots menys el referèndum.

L’Executiu incorpora el PDECat al diàleg sobre els pressupost­os i recorda la seva “tradició pactista” del passat

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El ministre portaveu durant la roda de premsa d’ahir
EMILIA GUTIÉRREZ El ministre portaveu durant la roda de premsa d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain