La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSOE tem sortir molt dividit del seu congrés

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“L’Alfredo sempre explica que va sortir del congrés que va guanyar a Sevilla i que, al cotxe, tornant a Madrid, ja s’estava traient punyals de l’esquena”, explica un dirigent del PSOE. Efectivame­nt, Alfredo Pérez Rubalcaba acabava de guanyar la secretaria general del PSOE a Carme Chacón, al congrés del febrer del 2012 a la capital andalusa, i ja el van avisar d’unes primeres declaracio­ns públiques de l’aleshores líder dels socialiste­s madrilenys, Tomás Gómez, en què qüestionav­a la seva victòria. Des d’aquell mateix moment, molts altres dirigents que havien donat suport a Chacón –com la que després va ser presidenta de la Junta i líder dels socialiste­s andalusos, Susana Díaz– es van entossudir a fer-li la vida impossible.

Al seu successor, Pedro Sánchez, almenys el van deixar respirar després de la seva elecció a les primàries del juliol del 2014. Però només cent dies, l’única treva que li també va concedir Susana Díaz abans de posar-li la proa. I ara que els socialiste­s afronten un nou procés congressua­l, amb l’elecció del nou líder per primàries entre la militància el mes de maig, molts temen que el PSOE en torni a sortir molt fracturat. En aquest temor coincideix­en tant els fidels a Susana Díaz com l’equip de Patxi López, i la seva alerta es dirigeix a la candidatur­a de Pedro Sánchez.

Tothom dona per fet, així, que les candidatur­es de Susana Díaz i Pedro Sánchez –malgrat que la líder andalusa encara no l’ha anunciat formalment– són com l’aigua i l’oli, totalment incompatib­les. Si guanya un dels dos, per tant, no hi haurà integració ni unitat possible. Ni pau al PSOE l’endemà.

“Un secretari general que guanyi les primàries només amb el 30% dels vots després pot tenir una gran contestaci­ó al congrés del juny”, adverteixe­n alguns dirigents del PSOE.

Per això el mateix Patxi López proposa establir que les primàries siguin a doble volta, cosa que donaria més suports i més legitimita­t al guanyador. Però aquesta fórmula ja no es podria aplicar per a les primàries del maig, ja que la reforma del procedimen­t hauria de ser aprovada per un congrés. Així doncs, molts creuen els dits

Els adversaris de Pedro Sánchez alerten que, si perd, pot intentar disputar la candidatur­a electoral

davant el temor que el PSOE s’encamini a “Sevilla 2”, en al·lusió a aquell conflictiu congrés del 2012 de què el partit va sortir molt fracturat.

El problema, segons donen per fet els seus adversaris, és que Pedro Sánchez no desapareix­erà del mapa encara que perdi les primàries. “No se n’anirà”, vaticinen. Alerten així que intentaria fer-se fort en la seva porció del PSOE –que pensen que podria arribar al 35% dels vots–, com a bloc crític a Susana Díaz, en cas que la líder andalusa guanyés les primàries. I alguns fins i tot ja adverteixe­n que, malgrat que Pedro Sánchez perdi al maig, intentarà disputar la candidatur­a electoral del PSOE per a les pròximes generals. “Aquí en pot passar una de molt grossa”, alerten.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain