La Vanguardia (Català-1ª edició)

Decau una cimera dels presidents de València, Catalunya, Balears i Aragó

Quebequeso­s, escocesos i flamencs van ser convidats a la mateixa convenció

- ENRIC JULIANA

Una inèdita cimera dels presidents de Catalunya, València, Balears i Aragó s’ha evaporat en l’últim moment per discrepànc­ies sobre el contingut de la jornada de debat que havia de reunir Ximo Puig, Carles Puigdemont, Francina Armengol i Francisco Javier Lambán dijous vinent, 2 de març, a la ciutat de València.

Tot estava a punt per a una trobada d’alt valor simbòlic, però la decisió dels organitzad­ors de convidar a ponents del Quebec, Escòcia i Flandes per intercanvi­ar punts de vista amb valencians, catalans, balears i aragonesos ha acabat de trencar un joc d’equilibris que era veritablem­ent difícil. La ressonànci­a independen­tista no és el millor mètode per reunir els quatre presidents de l’antiga Corona d’Aragó en l’actual moment polític d’Espanya. El castell de cartes s’ha ensorrat.

La iniciativa ha estat pilotada per l’Institut Ignasi Villalonga, entitat de matriu valenciana que agrupa economiste­s i empresaris de Catalunya, València, les Balears i Andorra, sota l’impuls d’Eliseu Climent, incansable activista cultural, fundador d’Acció Cultural del País Valencià i editor del setmanari El Temps. Home de provada habilitat, Climent va aconseguir posar d’acord els presidents Puig, Puigdemont i Armengol perquè participes­sin junts en la cloenda d’una jornada de debat sobre els problemes i reivindica­cions de les comunitats de l’Arc Mediterran­i, amb el següent títol: “L’hora de les decisions”. Climent sap teixir i la idea va anar guanyant acceptació.

El president valencià va posar com a condició, però, que es convidés el president d’Aragó, cosa que va ser acceptada pels organitzad­ors i pels altres presidents, segons queda palès en el primer esborrany del programa. També estava prevista la intervenci­ó del vicepresid­ent català Oriol Junqueras, de la vicepresid­enta valenciana Mónica Oltra i del vicepresid­ent balear Biel Barceló. El programa estava organitzat en onze taules de debat (infraestru­ctures, reptes empresaria­ls, investigac­ió, municipis, turisme, sector agroalimen­tari, reindustri­alització, economia, models de finançamen­t...), amb la participac­ió de consellers dels respectius governs, empresaris, sindicalis­tes, experts en les diferents matèries i periodiste­s.

La Generalita­t valenciana va insistir que hi havia d’haver representa­nts aragonesos en totes les ponències i va fer saber la seva objecció sobre el punt més delicat de l’esborrany del programa: la presència del delegat del Govern de Flandes, André Heb- belinck, de l’investigad­or escocès David Eisier, i de l’economista quebequès François Villancour­t, en una taula de debat que havia de moderar l’economista i exconselle­r català Antoni Castells. Independen­tistes quebequeso­s, escocesos i flamencs en un acte que podia reunir per primera vegada els presidents de Catalunya, València, Balears i Aragó. El programa no va trigar a entrar en crisi fa uns deu dies.

Un dels primers convidats a retirar-se va ser la vicepresid­enta valenciana Mónica Oltra, dirigent de la coalició Compromís. El president aragonès Lambán va cancel·lar la seva assistènci­a, la presidenta balear Armengol la va deixar en punts suspensius i el president valencià Ximo Puig va comunicar als organitzad­ors que li havien sortit problemes d’agenda; finalment també va quedar anul·lada la presència de Carles Puigdemont.

Context que cal tenir en compte: l’accentuaci­ó del conflicte polític de Catalunya i els seus ressons a València. Ofensiva del PP valencià contra els empresaris que van participar en una recent trobada a Tarragona a favor del corredor ferroviari mediterran­i, amb l’argument que no es pot exigir el corredor mentre des de Catalunya es demani la independèn­cia. Una posició que ha estat contestada pels empresaris valencians. Les furibundes crítiques de PP i Cs a l’acord de col·laboració cultural entre Catalunya, València i Balears, signat fa uns dies a Palma. Context d’alt voltatge.

La jornada tindrà lloc el proper dia 2 amb un programa més reduït i sense presidents. Tampoc no hi assistirà l’alcalde de València, Joan Ribó.

Iniciativa de l’Institut Ignasi Villalonga, entitat impulsada per Eliseu Climent

El PP valencià carrega contra la millora de relacions amb Catalunya

 ?? ÀLEX RECOLONS / ACN ?? Carles Puigdemont, Ximo Puig, Francina Armengol i Francisco Javier Lambán
ÀLEX RECOLONS / ACN Carles Puigdemont, Ximo Puig, Francina Armengol i Francisco Javier Lambán
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain