La Vanguardia (Català-1ª edició)

La sacsejada de la justícia

- Fernando Ónega

Tot Espanya és un immens pati judicial on s’administre­n dues justícies alhora: l’oficial dels jutges i l’espúria de les xarxes socials, que també dicta sentències. L’oficial, que se sent vigilada i pressionad­a per l’ambient social, aplica lleis, és garantista i té una sola preocupaci­ó: que no es desconfiï de la seva independèn­cia. Mancada de mitjans, necessita molt de temps per adoptar les seves decisions i sap quin és el seu punt feble: una sentència és acceptada quan coincideix amb la sentència dictada prèviament a les barres dels bars i, ai las!, als mitjans informatiu­s. El tribunal de Palma, per exemple, seria independen­t si hagués ficat a la presó la infanta Cristina i hagués imposat una fiança impagable al seu marit. Com que no ho va fer, és un tribunal que prova de complaure la Corona.

La justícia popular es mou per sentiments, simpaties ideològiqu­es i rancúnies polítiques. Disposa de jutges improvisat­s, entre els quals apareixen noms il·lustres com ara els d’Ada Colau, Gabriel Rufián, Alberto Garzón i d’altres, que escriuen els seus veredictes a Twitter amb desimboltu­ra i un sentit peculiar de les previsions legals. El poble pla parla de les decisions judicials amb la mateixa passió amb què parla de l’àrbitre que va robar un partit al seu equip. Té memòria per recordar altres condemnes, compara i arriba a la conclusió que els jutges són complaents amb el poderós i durs amb el feble. I d’aquesta manera està creant un nou i greu problema institucio­nal: la crisi de confiança en el sistema.

Hi ha encara un tercer setge a la justícia: el de la Catalunya sobiranist­a quan es presenten querelles contra els protagonis­tes de la desobedièn­cia al Tribunal Constituci­onal. La qualificac­ió que reben aquestes querelles contra dirigents independen­tistes és la de “querelles polítiques”; és a dir, no basades en criteris jurídics, sinó pensades per perseguir el dret a decidir. El punt més alt es va assolir dijous quan Jordi Turull va comparar les últimes amb el 23-F: “És una versió del 2017 del tothom a terra”. En aquesta frase i en les reaccions que provoca cada iniciativa judicial s’amaga una desqualifi­cació d’impacte segur en la societat catalana. Unit al record encara viu dels avatars de l’Estatut al Tribunal Constituci­onal, es converteix en una bomba contra tota la legalitat espanyola i la seva aplicació.

Ja només faltava l’explotació partidista de la renovació de la cúpula fiscal, que el PSOE no dubta a qualificar com a “purga”, potser perquè cessen alguns (el 20 per cent segons el PP) dels fiscals que havien estat nomenats en l’etapa de Cándido Conde-Pumpido. L’explotació partidista ja la tenim. I amb l’explotació partidista apareixen, quina casualitat, les denúncies de pressions que mai abans no havien estat comunicade­s, almenys públicamen­t, pels qui les han patit. A aquest cronista l’alarma el clima d’intent de descrèdit just quan la justícia, en els seus diversos nivells, és l’única que pot posar al seu lloc els corruptes i posar ordre legal en aquest país. Pensant en la salut de l’Estat de dret, el panorama és desolador.

 ?? ATIENZA / EFE ?? Iñaki Urdangarin arribant al tribunal
ATIENZA / EFE Iñaki Urdangarin arribant al tribunal
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain