La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més cultura

- R. MARGARIT, psicòloga i escriptora Remei Margarit

La paraula postverita­t és l’eufemisme que actualment es fa servir des d’instàncies poderoses per anomenar la mentida; i enfront de les circumstàn­cies que ens toca viure –on sembla que qualsevol eufemisme és la màscara per amagar la veritat de les coses–, diria que és urgent recuperar el respecte pel significat de cada paraula. I tenint en compte les fúries i rampells del president dels EUA, Donald Trump, contra els mitjans de comunicaci­ó primer, els jutges després i els seus propis serveis d’espionatge més tard, crec que cal a escala mundial promociona­r la cultura en majúscula, tota la cultura: teatre, cinema, literatura, pintura, escultura, dansa, poesia, perquè la cultura és precisamen­t tot el contrari de la violència.

L’economista i escriptor José Luis Sampedro deia que el món se salvarà per l’art; i penso que justament l’art és la cerca del coneixemen­t per si mateix i sense cap objectiu utilitari, i en aquesta línia, Victor Hugo (citat per Nuccio Ordine en el seu llibre La utilidad de lo inútil) diu: “Quin és el gran perill de la situació actual? La ignorància. La ignorància encara més que la misèria (...) I en un moment com aquest, davant d’un perill així, es pensa a atacar, mutilar, soscavar totes aquestes institucio­ns que tenen l’objectiu exprés de perseguir, combatre, destruir la ignorància!”. Doncs cal de manera urgent no deixar-se portar per aquests vents obscuranti­stes que bufen ara i retre culte altre cop a Atenea, deessa de les arts, i posar l’accent en el coneixemen­t del pensament de tots els temps i desmercant­ilitzar aquest món que ha estat envaït per la cobdícia, l’aparença i la indiferènc­ia cap a qualsevol qüestió humana.

La cultura acosta les persones. En una altra cita del mateix llibre, Kakuzo Okakura a El libro del té diu: “Al oferir a la seva amada la primera garlanda, l’home primitiu s’eleva sobre la bèstia; saltant sobre les necessitat­s burdes de la naturalesa, es fa humà; percebent la subtil utilitat d’allò que és inútil, entra en el regne de l’art”.

El que està pensat amb saviesa, cal ferho saber arreu. La barbàrie sempre té un comú denominado­r: la ignorància.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain