La Vanguardia (Català-1ª edició)

Memòria de Cuba

- Juan-José López Burniol

La pau de Zanjón –1878– va posar fi a la primera guerra d’independèn­cia cubana –la guerra dels Deu Anys– atribuint a Cuba “les mateixes condicions polítiques orgàniques i administra­tives de què gaudeix l’illa de Puerto Rico”. La pau va provocar una onada d’optimisme que va propiciar l’aparició d’un Partit Liberal, en el qual es van agrupar els elements cubans. El seu programa no exigia la independèn­cia de l’illa, sinó que se centrava en una reivindica­ció autonòmica i reclamava la vigència efectiva dels drets individual­s reconeguts per la Constituci­ó espanyola del 1876. Però aquesta esperança no cristal·litzà. L’altre partit cubà que sorgí també llavors –la Unió Constituci­onal–, format per conservado­rs espanyols, va imposar una interpreta­ció restrictiv­a de la pau de Zanjón, basant-se que el règim especial concedit a Puerto Rico el 1868 havia estat suspès pel capità general el 1874, tret de l’abolició de l’esclavitud i la representa­ció a les Corts. A quin règim es referia la pau de Zanjón? Al del 1868 o al resultant després de la seva suspensió parcial manu militari? Podeu imaginar-vos la interpreta­ció que va prevaler. Però això no era seriós. L’autèntica pregunta era una altra: què estava passant a Cuba?

La resposta que dona Pablo de Azcárate és clara. L’oligarquia que mitjançant el comodí de torn s’havia assegurat a Madrid la direcció de l’Estat, unes vegades sota l’etiqueta conservado­ra amb Cánovas, i les altres sota l’etiqueta liberal amb Sagasta, va esgotar tots els recursos imaginable­s per anar donant allargs a la qüestió cubana. Aquestes dilacions i demores, barrejades amb alternativ­es de rigor i de blanor, es van estendre al llarg de molts anys amb el resultat esperable: el partit espanyolis­ta accentuà la seva intransigè­ncia, i el partit liberal, les seves reivindica­cions. A més, al Parlament espanyol dominava l’actitud centralitz­adora, que era essencial per al mantenimen­t dels privilegis dels industrial­s de la metròpoli (també dels catalans) i dels comerciant­s i funcionari­s espanyols establerts a Cuba.

Així les coses, Antonio Maura –mallorquí intel·ligent i expeditiu– accedí el 1892 al Ministeri d’Ultramar, en un govern liberal presidit per Sagasta. El primer que va fer fou modificar la llei electoral mitjançant un reial decret que ampliava el nombre d’electors fins a doblar-lo. I, tot seguit, va redactar un projecte de llei per reformar el govern colonial de les Antilles, que presentà al gabinet el juny del 1893. Aquest projecte conservava íntegra la sobirania espanyola, però ampliava la intervenci­ó dels pobles antillans en el govern dels seus afers, a més d’obrir la possibilit­at de modificar les lleis contràries als seus interessos. A Cuba quedava –segons el projecte– “l’ordinària resolució i definitiu despatx de tots els negocis administra­tius”, de manera que els gestors quedarien sotmesos a la crítica directa dels cubans. El projecte creava una diputació provincial, que escolliria el seu president, estaria dotada de pressupost i podria proposar modificaci­ons legislativ­es.

Aquest projecte va ser rebut amb creixent acceptació per part d’amplis sectors cubans, així com amb franc rebuig pels espanyolis­tes acèrrims i pels independen­tistes radicals. A Espanya, en canvi, hi dominava l’opinió que veia en qualsevol opció reformista sobre Cuba l’inici del desmantell­ament de l’imperi colonial. Al Congrés es va entaular una batalla. Els arguments contraris consistien en l’exhibició d’allò que el fill gran de Maura –Gabriel– en diria, anys després, “alarmes patriòtiqu­es”. En aquesta línia, Cánovas i Fernández Villaverde van negar que els separatist­es poguessin tenir la mateixa llibertat d’expressió que els espanyolis­tes. Per la seva banda, Maura va denunciar que els seus adversaris cometien l’error de pensar que a Cuba tan sols era possible una força política defensora de la unitat –i uniformita­t– amb Espanya, mentre que, en realitat, el que defensava aquesta força política eren interessos econòmics embolicats amb la bandera del patriotism­e més atrotinat. Va passar el que havia de passar. El president del Govern no veia amb bons ulls el projecte, per l’oposició que despertava al seu partit i en va paralitzar la tramitació. Maura no era home per recular i va dimitir a començamen­ts del 1894. El 1898, Cuba fou independen­t.

Anys després, Ortega y Gasset va escriure a España Invertebra­da (1922) aquestes paraules: “Del 1580 fins als nostres dies, el que a Espanya s’esdevé és decadència i desintegra­ció. (…) El procés de desintegra­ció avança en rigorós ordre de la perifèria al centre. Primer se’n van desprendre els Països Baixos i el Milanesat; després, Nàpols. A començamen­ts del segle XIX se separen les grans províncies ultramarin­es i, a finals, les colònies menors d’Amèrica i l’Extrem Orient. El 1900 el cos espanyol havia tornat a la seva nadiua nuesa peninsular. Amb tot plegat va acabar la desintegra­ció? Deu ser casualitat, però el desprenime­nt de les últimes possession­s ultramarin­es sembla ser el senyal per al començamen­t de la dispersió intrapenin­sular”.

Tota opció reformista sobre Cuba era vista a Espanya com l’inici del desmantell­ament de l’imperi colonial

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain