La Vanguardia (Català-1ª edició)

Expropiar l’hotel de les Drassanes costaria 80 milions d’euros

El promotor s’ofereix a construir habitatge protegit al Raval a canvi de la llicència que permeti construir l’establimen­t

- SILVIA ANGULO Barcelona

L’expropiaci­ó dels dos solars on s’hauria d’alçar l’hotel Praktik, a les Drassanes, podria costar entre 50 i 80 milions d’euros a les arques municipals. Ho indiquen les valoracion­s i els peritatges que han fet els promotors d’aquesta operació paralitzad­a per l’Ajuntament, que encara no ha concedit la llicència d’obres perquè es comenci a construir. I, de moment, sembla que no l’atorgarà. Segons aquestes estimacion­s, i tenint en compte la situació del mercat, la factura més probable vorejaria els 80 milions.

En una reunió que aquesta mateixa setmana van mantenir els promotors del projecte amb la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, l’Ajuntament va oferir donar llicència per a un únic hotel. Als terrenys està previst construir dos edificis hotelers de 200 habitacion­s que funcionari­en com un únic establimen­t. L’oferta a canvi dels permisos també exigia la construcci­ó d’habitatge protegit, a càrrec del promotor, a l’altre solar i la reducció de l’alçària de l’únic edifici hoteler que els permetrien aixecar. Els promotors van rebutjar aquesta opció perquè entenen que el planejamen­t aprovat en època d’alcaldia socialista permet construir els dos hotels dissenyats per l’arquitecte Carles Ferrater en aquest espai, i no pensen renunciar al projecte.

El promotor del Praktik, José María Trénor, i John Erceg, el seu soci en altres projectes hotelers i fundador de Budget Places, expliquen que l’expedient compleix amb la legalitat vigent i que té el vistiplau dels tècnics municipals. La Generalita­t també va desestimar la petició de l’Ajuntament de protegir la zona amb el pretext de la seva proximitat a l’edifici medieval de les Drassanes. Els promotors del projecte entenen que, en cas de continuar amb aquesta actitud, hauran de començar a pensar en un altre tipus de reclamació judicial a l’Ajuntament. De fet, el novembre passat ja van denunciar el Consistori per lucre cessant. Segons indiquen els promotors, la quantitat que l’Ajuntament barceloní hauria d’abonar per danys i perjudicis ja seria, aquest mes de febrer, de gairebé cinc milions d’euros. Els càlculs, després d’encarregar un estudi econòmic a una consultora i al professor d’Esade Francesc Valls, xifren la pèrdua de la cadena hotelera, per cada mes de retard, en uns 450.000 euros. També cal recordar que l’Ajuntament va preveure en els pressupost­os municipals per a aquest any una partida econòmica de 16 milions d’euros per fer front a demandes interposad­es pels hotelers, una quantitat que Trénor veu del tot insuficien­t.

Els promotors fins i tot han ofert als responsabl­es municipals construir i pagar habitatge protegit en uns solars prop del Raval Sud. Sembla que aquesta proposta va ser desestimad­a per l’equip de govern, que insisteix que els pisos públics se situïn al solar de les Drassanes.

Un portaveu municipal va indicar ahir que l’Ajuntament continua treballant per buscar l’encaix del projecte en el seu entorn i per minimitzar l’impacte. L’equip de govern vol crear una taula de seguiment amb la plataforma contrària a l’hotel, Salvem Drassanes, i ERC –els republican­s van reclamar una consulta ciutadana per donar el seu vot al pla especial urbanístic d’allotjamen­ts turístics (Peuat) que finalment va ser desestimad­a– per fer-los partícips de les negociacio­ns que es duent a terme amb els propietari­s del solar.

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Vista dels dos solars que hi ha a tocar de les Drassanes i en què es projecten dos hotels
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Vista dels dos solars que hi ha a tocar de les Drassanes i en què es projecten dos hotels

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain